НОВИНИ

ДПС на консултациите при президента: Страната има нужда от редовен кабинет

дпс консултациите президента страната нужда редовен кабинет
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 06.12.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

В 11.30 ч. ДПС влязоха на консултации при президента за съставяне на правителство.

"Тази година българските граждани на три поредни избора дадоха своя глас за промяна. Очакванията на обществото ни са за редовно правителство. Затова за нас е важно мнението на всяка от парламентарните групи за дейността на новия парламент, работата и формирането на бъдещото правителство", каза пред представителите на ДПС президентът Румен Радев.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че наистина е имало три избора в резултат на политическата криза в страната. По думите му обаче политическата криза не настъпва за един ден, а през годините сме стигнали до ситуацията, в която се намираме.

"Преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и диалог между институциите. Не е нова тема за нас от ДПС, защото през годините ние неведнъж сме предупреждавали, че можем да стигнем до такава политическа криза. Много пъти сме могли да дефинираме какво разбираме под възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията и възстановяване на държавността. Въпросът е как преодоляваме политическата криза", каза още той.

Карадайъ заяви, че страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи - ковид кризата, здравната, социалната, икономическата и финансовата, инфлацията, която в момента се развива, растящите цени.

"Това изисква отговорно управление, управление с визия, изискват отговорни политически субекти с бързи, спешни действия с оглед на преодоляване на кризата и с поглед в бъдещето", каза лидерът на ДПС.

Карадайъ смята, че сме закъснели с Плана за възстановяване и устойчивост и закъсняваме с оперативните програми.

По-рано днес при президента бяха представители на първите две политически сили - "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС. Кирил Петков обявиха, че коалиционното споразумение между четирите партии в коалиция е готово, а от ГЕРБ заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция в Народното събрание.

В 14.00 часа се очакват и последните за днес консултации при президента - с групата на "БСП за България".

Снимки: Десислава Кулелиева

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалните министри обсъждат адекватни минимални заплати в ЕС
Социалните министри обсъждат адекватни минимални заплати в ЕС
Пресякоха измама с търговия на плодове в Русенско
Пресякоха измама с търговия на плодове в Русенско