НОВИНИ

ДПС подкрепя ДДС да не е табу: За книги и детски стоки да се намали за постоянно

bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 29.05.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

ДПС подкрепя диференциацията на ДДС да не е табу, т.е. единната ставка да не е табу, заяви в "Панорама" зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Ниските преки данъци и малко по-високи косвени данъци отговарят на структурата на българската икономика, обясни той.

Той припомни, че през 2008 година Световната банка е дала на България награда за най-добре реформирана данъчна система, защото отговаря на структурата на българската икономика.

Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС: От тогава до сега ние подкрепяме тезата, че ДДС не трябва да се пипа и ставката трябва да е единна. От друга страна, обаче от 2007 ние сме член на ЕС и като погледнете само България и Дания имат единна ставка, всички други имат множество диференцирани ставки. Ние не можем да направим множество диференцирани ставки, поради фискална причина. 12 млрд. почти влизат в бюджета от ДДС. От преките данъци влизат общо по-малко от половината от приходите от ДДС. По-малко от 5,5 млрд. лева. Диференцията на ДДС, ако се извърши, както е в Германия, ние нямаме отговор какво правим с фиска.

Има сектори, определени групи стоки, за които можем да направим тази крачка да диференцираме данъка, каза Цонев.

Свалянето на ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка, но за книгите, памперси, детски стоки трябва да е за постоянно, защото няма голямо отражение върху фиска, уточни Цонев.

Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС: Ние нямаме заплати и стандарти като в Германия, Франция и Великобритания. Нямаме голям обем от заплати, при които личният данък да пълни голяма част от хазната.

Гледайте целия разговор с Йордан Цонев във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радостта да спасяваш - младата доктор Олга на първа линия в борбата с COVID-19
Радостта да спасяваш - младата доктор Олга на първа линия в борбата с COVID-19
В колата, облегнати, с взор в... екрана – на пандемично автокино в София
В колата, облегнати, с взор в... екрана – на пандемично автокино в София