НОВИНИ

Драмата с Фейсбук приключи

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:16, 05.10.2021
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се извини на потребителите на Фейсбук, Инстаграм и Уотсап. Социалните мрежи се сринаха снощи и повече от 6 часа нямаше достъп до тях. Проблемът е технически, обясниха от компанията. В "Денят започва" по БНТ инструкторът по информационна сигурност Борис Гончаров заяви, че няма опасност потребителите да са изгубили информация в профилите си.

Срив в такъв мащаб в социалните мрежи досега не е имало. Часове без достъп във Фейсбук, Инстаграм, Уотсап. Аварията засегна всички потребители от целия свят и се превърна в истинско изпитание за много хора.

Обичам Инстаграм. Това е приложението, което използвам най-много, особено за работата си. Така че от професионална гледна точка, това е голям проблем за мен. Ужасно. Това е най-лошото, което можеше да стане.

Други приеха кризата като повод за преосмисляне на ежедневието.

Според мен светът вероятно ще е малко по-добро място, ако всички не знаеха какво правят останалите във всяка секунда.

Експерт по ИТ сигурност: Сривът на Фейсбук и другите мрежи не е хакерска атака

Не саботаж, не хакерска атака, а технически проблем - такова е обяснението на компанията.

Оказва се, че дори служителите на компанията са били с блокиран достъп до вътрешните системи, което е причина да се забави разрешаването на проблема, обясни Борис Гончаров, инструктор по информационна сигурност.

Те нямаха резервен план. Когато нещо подобно се случва, трябва да знаете какъв е резервния ви план. Не може да го измисляте в движение. Но изглежда Фейсбук не беше обмислил подобна ситуация, обясни Джон Бамбенк, експерт по IT сигурност.

Сривът стана часове след разкрития на бивша служителка на компанията. Пред Си Би Ес бившият продуктов мениджър на Фейсбук Франсис Хоугън заяви, че компанията дава приоритет на "икономическия растеж пред сигурността на профилите".

Днес тя ще свидетелства пред Сенатска комисия. Някои експерти виждат връзка между твърденията на Хоугън и срива на мрежите.

Разкритията може да са били катализатор на тази катастрофа. В социалните мрежи се вдигна доста шум около тях, каза Питър Тран, експерт по киберсигурност.

Предстои да се изчисляват финансовите загуби за компанията. След обявяването на новината за срива, акциите на Фейсбук паднаха веднага с 5%. Още в първите часове на аварията Марк Зукърбърг е загубил 6 милиарда долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жените се връщат по стадионите в Иран за първи път от 2 години
Жените се връщат по стадионите в Иран за първи път от 2 години
Служители на "Автомагистрали - Черно море" се опитват да влязат със сила в сградата на МРРБ
Служители на "Автомагистрали - Черно море" се опитват да влязат със сила в сградата на МРРБ