НОВИНИ

Драстично се е увеличила употребата на антибиотици заради пандемията

аптекари масово продават антибиотици без рецепти
bnt avatar logo
от БНТ
07:02, 19.01.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Драстично се е увеличила употребата на антибиотици, особено през последните две години заради ковид пандемията. Част от лекарите се презастраховат и изписват антибиотици превантивно, тъй като болестта бързо се развива.

Много хора прибягват и до самолечение. Здравните власти предупреждават, че има опасност проблемът с антимикробната резистентност да придобие особено големи размери.

Според проучване на Европейската агенция по лекарствата, инфекциите от мултирезистентни бактерии причиняват 33 000 смъртни случая в Европейския съюз всяка година.

Появата на COVID-19 се отрази особено неблагоприятно на тази тенденция. Лекари в Русе обясняват този ръст с несигурността в началото на пандемията каква точно терапия да се прилага.

"Откакто започна първата вълна на ковид, тогава се търсеше обикновено един конкретен антибиотик - азитромицин и неговите препарати. След това излязоха такива насоки, че трябва да има един, че два, че три антибиотика. Сега в момента това се отрича, поне в началото, докато няма усложнения", обясни д-р Айдън Джиниев – общопрактикуващ лекар.

При това заболяване обаче бързо се стига да усложнения. А заради пандемичното разпространение на заразата, особено в пик, не винаги се правят прегледи.

Някои общопрактикуващи лекари избягват личните контакти с евентуални заразоносители, а има и хора, които се страхуват да влизат в поликлиниката. И се изписват рецепти по телефона.

Не са малко и тези, които решават сами да си назначат лечение – дали заради недоверие в здравната система или липса на време и възможност.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия отбелязва Богоявление - смелчаци се потопиха в ледени води
Русия отбелязва Богоявление - смелчаци се потопиха в ледени води
Пътуващите до Швеция ще могат да влизат в страната без PCR тест
Пътуващите до Швеция ще могат да влизат в страната без PCR тест