НОВИНИ

"Дунав Ултра" се завръща с приключението "Персина на велосипед"

дунав ултра завръща приключението персина велосипед
bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 29.03.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

В 10-ата годишнина след създаването на най-дългия веломаршрут в България - 700-километровия "Дунав Ултра", създателите на маршрута предлагат новa инициатива, обвързана с активния начин на живот: Персина на велосипед/Persina by Bike.

Първата по рода си регионална дестинация на Дунав Ултра - "Персина на велосипед", ще представя възможностите за активен туризъм на територията на общините Белене и Никопол. За целта на 1 юли 2023 г. ще стартира едноименната колоездачна офроуд обиколка по маршрут Белене-Никопол-Белене.

Самото предизвикателство предлага участие в категории Race (Състезание) и Hobby (За забавление) с мобилно приложение. Каузата на Персина на велосипед е аналогична на тази на големия маршрут: популяризиране на населените места край река Дунав.

Събитието следва модела на Дунав Ултра, адаптирайки го за атрактивния регион на и около територията на Природен парк "Персина". По този начин предприемачи, хотелиери, търговци, ресторантьори, доброволци, а дори и местни рибари, вече се интересуват живо от подготовката на инициативата, за да предложат най-доброто за гостите на събитието, представяйки по най-добрия начин своя собствен регион.

За първи път в близост река Дунав ще бъде изграден велосипеден лагер - тип къмпинг, където участниците ще разпускат в дните преди и след обиколката. След спортната част, Българското дружество за защита на птиците ще помогне на участниците и гостите да научат повече за екзотичните представители на птичия свят в Природен парк "Персина".

Благодарение на екипа туристически водачи "Дунавска вълна", желаещите ще имат възможност да посетят о-в Персин. Местни рибари и тези от сдружение "Амур"- град Никопол ще предложат така впечатляващите разходки с рибарска лодка до островите на река Дунав и т.нар. "Български Малдиви".

Записванията за Персина на велосипед започнаха, като сред най-атрактивните участници са Богдан Кирчев, който през 2022 г. измина 700-километровата дистанция на маршрута Дунав Ултра за 36 часа с велосипед и Павел Андонов, който премина по маршрута за 7 последователни дни с едноколесен велосипед - унисайкъл.

Към събитието има интерес и от Румъния, като се очаква 1/3 от участниците да са от Букурещ.

Повече за събитието можете да намерите на интернет страницата за приключението "Персина на велосипед".

Автор: Гергана Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов поиска оставки в БФС след загубите на националния отбор на евроквалификациите
Бербатов поиска оставки в БФС след загубите на националния отбор на евроквалификациите
Първи сняг заваля във Варна и Добричко (СНИМКИ/ВИДЕО)
Първи сняг заваля във Варна и Добричко (СНИМКИ/ВИДЕО)