НОВИНИ

Два хеликоптера обливат с вода пожара при Елшица, няма опасност за населението

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 09.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава борбата с огъня над панагюрското село Елшица. Там пламъците обхванаха хиляди декара гора. Огънят е на около километър от първите къщи. Няма данни за пострадали хора или засегнати къщи. Обявеното частично бедствено положение в община Панагюрище остава.

Зарди силния вятър стари огнища се разпалват отново. Гори черен бор. Засегнати са над 2000 дка гора.

Нощта е преминала изключително напрегнато. Късно вечерта пожарът е бил върхов и доста опасен, заяви за "По света и у нас" комисар Ангел Ангелов, началник на противопожарната служба в Пловдив. Теренът е планински и се гаси предимно на ръка.

С тежка техника се работи на терен. Пожарът вече е низов и два хеликоптера го обливат. Тази сутрин в иглолистната гора се е разгоряло ново огнище, за което пожарникарите са поискали допълнителна помощ по въздух.

"Основните огнища, които са в момента хеликоптерите гасят там, но има и ново огнище и един хеликоптер беше насочен натам", каза комисар Ангелов.

Двата хеликоптера на българските военновъздушни сили продължават да обливат с вода горящите горски масиви. Хеликоптерите от авиобаза "Крумово" пълнят вода от два водоема, които са в близост до село Елшица.

Според комисар Ангелов все още е рано да се говори за окончателно локализиране на пожара. Поискана е помощ от колегите в Пловдив за гасенето на пожара. Над 30 доброволци са се включили до този момент от различни подразделения.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков заяви, че няма пряка опасност за населението. Евакуация не е правена и не се налага. Не се усеща и високо замърсяване на въздуха.

За щастие, няма и силен вятър. Величков се надява времето да е с пожарникарите и да се справят бързо със стихията.

В гасенето на пожара участват огнеборци, горски работници и доброволци. На място са пожарникари от Панагюрище, Пазарджик, Белово, Септември, Пещера, Велинград, подпомогнати от екипи от Пловдив и Пирдоп. В гасенето участват лесничеи от горските стопанства в региона с високопроходими джипове, доброволци. За изграждане на просеки е изпратена тежка верижна машина от "Асарел Медет".

Панагюрище въвежда частично бедствено положение заради пожара, обхванал над 2000 дка гора

Вижте повече във видеото

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Илич: Надявам се, че ще елиминираме Сейнт Патрикс
Саша Илич: Надявам се, че ще елиминираме Сейнт Патрикс
Масова евакуация от Източна Украйна
Масова евакуация от Източна Украйна