НОВИНИ

Стефан Чайков: Парите на пътните строители трябва да бъдат изплатени

bnt avatar logo
от БНТ
07:56, 09.08.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Парите на пътните строители трябва да бъдат изплатени. Това заяви в "Денят започва" председателят на Браншовата камара "Пътища" инж. Стефан Чайков и по думите му потвърждението е от министъра на регионалното развитие.

Проверката на ДНСК, относно работата на пътностроителните фирми все още тече, но са ревизирани повече от половината от около 900-те фирми. Според инж. Чайков фирмите са изпълнявали единствено заданията на поръчителя и не са можели да го откажат.

Чайков каза още, че спешно трябва да бъде приета методика за индексация на цените на строителните дейности. Тя дава възможност на базата на поскъпването на строителните материали дейностите по всички договори, които са изпълнявани през последните две години, да бъдат индексирани спрямо базата 31 декември 2020 година. Индексацията важи за всички сертифицирани дейности от 30 юни 2021 г., защото се приема, че от тази датата започва галопиращата инфлация при строителните материали.

По думите му с новите по-високи цени на материалите строителите не могат да довършат работата си по много обекти от оперативни програми - и общински, и държавни.

"С настъпването на тази форсмажорна ситуация фирмите неколкократно уведомяваха възложителите, че не са в състояние да изпълнят обектите на старите цени", подчерта Чайков.

Според него физически обекти за около 4 млрд. лева, които не могат да бъдат довършени, което е пряка щета.

"През потенциалната щета от факта, че няма да бъдат изпълнени оперативните програми, вече говорим за близо 10 млрд. лева", допълни той и предупреди, че може да се стигне до връщане на пари и санкции не само по текущите програми, а и по някои от предходните.

Чайков беше категоричен, че фирми изпълнители не могат да бъдат глобени заради забавени строителни дейности при наличието на форсмажорни обстоятелства.

"Това беше една от слабостите на предишното правителство. Разговорите текат от миналата година, но така и не успяхме да приемем тази методика. Тя мина обществено обсъждане и вчера на срещата с министър Шишков отбелязахме, че процедурата е достатъчно напреднала", подчерта той.

Председателят на Браншовата камара "Пътища" очаква с рамките на две седмици служебният кабинет да приеме методиката за индексация и "да се отпуши процесът".

Чайков подчерта, че според служебният министър "и дума не може да става за некоректни фирми".

"Тоест безспорно е, че договорите са законни, че дейностите са изпълнени и подлежат на разплащане. За нас беше много важна декларацията на министър Шишков, че независимо дали проверката на ДНСК ще констатира, че някъде може да се извършвани дейности по основен ремонт, това не е проблем на пътно-поддържащите фирми", допълни той.

Какво каза още инж. Стефан Чайков вижте във видеото.

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Стоянов: За последните 2 месеца загубите във ВМЗ-Сопот са над 100 млн. лв покрай действията на Нинова
Никола Стоянов: За последните 2 месеца загубите във ВМЗ-Сопот са над 100 млн. лв покрай действията на Нинова
Затварят част от Околовръстния път на Пловдив заради ремонт
Затварят част от Околовръстния път на Пловдив заради ремонт