Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мюсюлманската общност в страната отбелязва Деня Ашуре

от БНТ
22:34, 08.08.2022
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Мюсюлманската общност в страната отбелязва Деня Ашуре. Празникът се свързва с важни събития като акостирането на Ноевия ковчег и извеждането на Адам от рая.

Според традицията на този ден мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо от религията им, което превръща ашурето и в символ на мира.

Обичаят бе спазен и в Пловдив. Пред Джумая джамия в огромен съд беше приготвено ашуре от точно 10 съставки. С вкусния десерт почерпиха десетки пловдивчани и гости на града.

"Ашуре от арабски е 10. Вярващите, които се качиха на кораба след гибелта на Ной, видяха, че има 10 вида храни и с тях приготвиха това сладко, което се нарича ашуре. В историята са изживени 10 чудеса. В този ден е роден пратеникът Иса Али Селям и вдигнат в небесата. Така че този ден символизира благодатта, щастието и солидарността", разказа Бейхан Мехмед, заместник-главен мюфтия на България.

Събитието се организира от Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство в Пловдив и е част от културния календар на града.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пд се изкачи на първо място в българското футболно първенство
Локомотив Пд се изкачи на първо място в българското футболно първенство
Сашо Дончев ще спонсорира баскетболния отбор на Ямбол
Сашо Дончев ще спонсорира баскетболния отбор на Ямбол