НОВИНИ

Войната по пътищата пренареди приоритетите на служебното ръководство на МВР - вижте какви са те

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:40, 08.08.2022
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

За втора поредна година България бележи сериозен ръст на жертвите при катастрофи по пътищата. Днес става точно един месец откакто МВР стартира акция срещу пияните и дрогираните шофьори, а изводите са стряскащи - близо 6% от проверените водачи са седнали зад волана след употреба на наркотици, а двойно повече са заловени да шофират след употреба на алкохол.

Как тези данни пренаредиха приоритетите на служебното ръководство на МВР вижте във включването на Иво Никодимов.

От началото на годината до вчера жертвите на пътя са с близо 12% повече в сравнение със същия период на миналата година. През 2021 г. също белязахме съществен ръст след няколко години, в които загиналите при катастрофи намаляваха.

През първата седмица на август загиналите на пътя са почти два пъти повече, отколкото през първите 7 дни на същия месец миналата година. Експертите следят статистиката през първата седмица на август, защото анализите сочат, че тя е пикова в натоварването на движението заради началото на най-активната част от летния почивен сезон.

И друг стряскащ факт - от 11 юли до днес при засилени проверки са хванати близо 550 шофьори, седнали зад волана след употреба на наркотици. Общо проверените са малко под 9500 като има и над 300 отказали да бъдат тествани. Тези данни поставиха като основен приоритет в работата на служебния вътрешен министър т.нар. "безопасност на движението". Разбира се, задача номер 1, остават изборите и противодействието на покупко-продажбата на гласове.

Снимки: БГНЕС

Продължаване на борбата с купения и корпоративен вот е основен приоритет в работата на вътрешното министерство през следващите два месеца. Освен приемственост в това отношение Иван Демерджиев залага и на надграждане най-вече в крайния резултат.

"Като този път се надяваме и ще дадем всичко от себе си да уличим лица, които осъществяват тези практики и да ги изправим пред правосъдието", изтъкна служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи.

През изминалата първа седмица от встъпването в длъжност е направен анализ на слабостите от изборите през миналата година, включително проблемите със съхранението на машините за гласуване. Вече се работи по изчистването на тези слабости, увери служебният вицепремиер. Противодействието на войната по пътищата е вторият приоритет в работата на вътрешното министерство.

"Да разработим цялостна стратегия, която да обезпечи резултати, както в кратки срокове, така и в дългосрочен план. Защото отчитаме, че ситуацията е доста тежка и изисква бързи, категорични, но в същото време и трайни мерки", допълни Демерджиев.

Най-неотложните действия ще бъдат обсъдени още този четвъртък на Национално съвещание с всички директори на главни и областни дирекции на МВР. Въвежда се и ясен критерий за ефективност.

"Резултатите ще ги намерим, ако успеем да ограничим броя на тежките катастрофи и броя на загиналите в такива", обясни Иван Демерджиев.

Друг приоритет на вътрешното министерство е присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, противодействието на контрабандата и ДДС измамите, както и изпълнението на ангажиментите по Плана за възстановяване.

Служебният вицепремиер Иван Демерджиев отговаря и за цялостната координация на изборите. Той обяви, че още от утре заедно с ЦИК започват съвместна работа по целия процес на организация на вота на 2 октомври, така че да се гарантира, че всеки български гражданин ще може да упражни правото си на глас, независимо дали се намира у нас или извън страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама пострадаха тежко при катастрофа в София
Двама пострадаха тежко при катастрофа в София
Локомотив Сф записа класически успех срещу Септември
Локомотив Сф записа класически успех срещу Септември