НОВИНИ

Пеканов: Проектът за закупуване на хеликоптери за спешна помощ тръгва към реализация

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 08.08.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

България ще закупи хеликоптери за спешна помощ в следващите години. Това каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в "Още от деня" по повод катастрофата с румънския автобус, след която Румъния изпрати 5 хеликоптера за спешна помощ на пострадалите.

"Проектът за хеликоптерите е инициатива на президента Радев. Предходният служебен кабинет допълни Плана за възстановяване с такъв проект и той трябва да тръгне към реализация", каза Пеканов.

Той заяви, че е сформирал отново работната група по отношение за Плана за възстановяване, така че всички срокове да се спазят и процесите да се движат.

"Отговорност на служебния кабинет в идните 10 седмици всички организационни дейности да се свършат - да се изготвят законопроекти, да се направи подготовка на различни реформи и да стартират инвестиционни проекти, които са обещани да се случат през тази година. Това ще отговори, както на заложените цели за първото плащане и да подготви второто плащане, което трябва да се поиска през декември. Всеки, който смята да се кандидатира за народен представител в бъдещия парламент, трябва да знае, че парламентът ще трябва да реши важни казуси и да приеме важни изменения на закони, за да се направи второто поискано плащане“, заяви Пеканов.

По повод 22-та закона, които е необходимо да се приемат, служебният вицепремиер по управление на европейските средства коментира:

"Става въпрос за нови закони но и за такива, които трябва да се подобрят. Вече има 1 приет закон, също така има 4, които стигнаха до парламента, но за съжаление не бяха приети. По други закони тече работа, т.е. те са на различно ниво работна група", каза той.

Според Пеканов членството ни в ОИСР се движи добре, следващите дни процесът ще тръгне и остава приоритет за него.

Смята, че в текущата ситуация "Газпром" не е надежден дългосрочен доставчик, но отбелязва, че други европейски страни продължават търговските си взаимоотношения с тях. Диверсификацията трябва да се постигне на първо място, но като цяло дългосрочно Европа трябва да стане по-независима, суверенна и силна и да задоволи нуждите си без значение от геополитическите конфликти, смята Пеканов.

Атанас Пеканов заяви още, че не се водят разговори с него за политически проект. "Аз съм се върнал като експерт. Приоритетите са ни членството в ОИСР, членството в еврозоната и европейското финансиране да се използва по най-прозрачния начин", каза той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още един пожар пламна в района на Несебър на метри от жилищни сгради (СНИМКИ)
Още един пожар пламна в района на Несебър на метри от жилищни сгради (СНИМКИ)
Около 800 секции ще бъдат разкрити за изборите в чужбина
Около 800 секции ще бъдат разкрити за изборите в чужбина