НОВИНИ

Около 800 секции ще бъдат разкрити за изборите в чужбина

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:59, 08.08.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Около 800 секции се очаква да се разкрият за предсрочните избори в чужбина. Служебният външен министър постави като свой приоритет именно организацията на вота зад граница.

Екипът на служебния външен министър си поставя няколко основни задачи:

  • Организация на изборите зад граница
  • Активно участие в рамките на ЕС и НАТО
  • Работа в посока бъдещото членство на България в Еврозоната, в Шенген и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
  • Евроинтеграцията на Западните Балкани с акцент надграждане на постигнатото в двустранните отношения със Северна Македония.

Според Николай Милков проблем с организацията на изборите в Русия не би трябвало да има след изгонването на 14 български дипломати и служители от мисията ни там.

"В тоя момент, който е деликатен и за двете страни да организират своето дипломатическо представителство съответно тук и там - една по-голяма въздържаност е би навредила на никой.", допълни той.

"Посолството ни в Русия разполага с 8 човека дипломатически и технически персонал - напълно достатъчни да покрият секциите в Москва и ще бъде командирован човек, който ще работи в секцията в Санкт-Петербург", поясни Костадин Коджабашев, заместник-министър на външните работи.

Над 7 милиона и 600 хиляди лева ще струва организацията на вота зад граница.

"Очакваме около 800 секции, на предишните избори имахме 750. Министерството отново ще разчита на активността на българите в чужбина. Знаете, че те са изключително важни за организацията", подчерта Иван Kондов - постоянен секретар на МВнР.

Служебният министър на външните работи си поставя и друга цел: да не отстъпва от постигнатия пробив по отношение на Северна Македония.

"Искам обаче да отдам заслуженото на предишното правителство в този смисъл, което свърши много работа в това отношение, не абдикира от функциите си, така както много правителства през тези 30 години го правеха.", изтъкна той.

Николай Милков отхвърли обвиненията за реваншизъм от страна на служебния кабинет като изтъкна, че един от заместник-министрите на кабинета "Петков" запазва поста си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеканов: Проектът за закупуване на хеликоптери за спешна помощ тръгва към реализация
Пеканов: Проектът за закупуване на хеликоптери за спешна помощ тръгва към реализация
Едноместен самолет кацна аварийно в нива край Приморско, пилотът е ранен
Едноместен самолет кацна аварийно в нива край Приморско, пилотът е ранен