Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Строежът на интерконектора с Гърция ще се ползва с най-големи привилегии в България

Николай Минков
от Николай Минков
18:00, 08.08.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Бизнес
Слушай новината

Интерконекторът с Гърция не е готов, заяви служебният регионален министър Иван Шишков след работна среща с представители на проектната компания и на Министерството на енергетиката. Той показа пред журналисти забележките на редица държавни институции и увери, че държавата застава зад строителя, за да се отстранят нередностите и да се ускори пускането на тръбата преди отоплителния сезон.

140 км е дължината на междусистемната връзка, свързваща Комотини със Стара Загора. На нея има няколко компресорни станции. По проект тя трябва да доставя по 3 млрд. куб. м синьо гориво или това е почти цялото потребление на България. Основната цел на нейното ускоряване е да може по тръбата да тече азерски газ. Проектът предвижда на по-късен етап капацитетът на интерконектора да се повиши на 5,5 млрд. Той се стопанисва от съвместно българо-гръцко дружество, 50% от които се държи от Българския енергиен холдинг, а другите 50% от гръцката компания "Посейдон". Регионалният министър увери, че цялата държава застава зад строителя, за да може по тръбата в най-скоро време да потече газ.

Шишков: Интерконекторът не е готов, поискахме от инвеститора да ни представи график за довършването

Служебният регионален министър обясни какви са причините за забавяне на конектора.

"Това, което ние сме установили към този момент, е, че е имало възражения от различни институции - противопожарна охрана, напоителни системи, включително и от МОСВ. Аз съм запознал лично, още в първия работен ден, всички съответни министри и се работи по въпроса с цел максимално бързо отстраняване на всички проблеми, за да може да се завърши по най-бързия начин строежът", заяви арх. Иван Шишков.

Забавяне е имало и при строителството.

"За съжаление, има недовършени строително-монтажни работи, за които е водена кореспонденция във времето назад и може да се каже, че те са уведомени, за всичко, което се е случвало, за всичките пропуски", каза Иван Шишков.

За ускореното пускане на конектора проектът се разделя на две части, като в първия етап се залагат най-важните строителни дейности, пряко свързани с пускането на тръбата.

Регионалният министър: Ще направим всичко необходимо да завършим интерконектора с Гърция максимално бързо

"Този строител в момента ще се ползва с най-големите привилегии от всички строители в България. Цялата държава е на разположение, но искаме бързина и качество за довършване на първия етап, за да може да се осигури въвеждане в експлоатация на частта на съоръжението, което е изключително неотложно, за да може да се осигури газ за България", обясни служебният министър.

От проектната компания увериха, че ще изпълнят изискванията.

"Правим всичко възможно да бъдем готови до отоплителния сезон. Минахме доста детайли, какви точно са остатъчните дейности и се обединихме в едно - да направим поетапност, така че да влезем в експлоатация максимално бързо, т.нар. първи етап да бъде приоретизиран и още тази седмица, без да искам да говоря и аз за срокове, тази седмица да се обединим какви са целевите дати за влизането в експлоатация", каза Теодора Георгиева от "АЙ СИ ДЖИ БИ".

От регионалното и от енергийното министерство отказаха да посочат дали са наложени неустойки на строителя за забавянето на строежа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Управителят на фирмата собственик на румънския автобус пред БНТ - вижте версията му
Управителят на фирмата собственик на румънския автобус пред БНТ - вижте версията му
АПИ: С решението на Сандов се пречи на мерките за запазване на биоразнообразието
АПИ: С решението на Сандов се пречи на мерките за запазване на биоразнообразието