НОВИНИ

Оставиха в ареста шофьора на катастрофиралия румънски автобус

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 08.08.2022
Чете се за: 03:47 мин.
Общество
Слушай новината

Съдът остави в ареста шофьора на румънския автобус, който катастрофира край Велико Търново.

Защитата на 35-годишния Джингиз Джан поиска от съда да му бъде наложена мярка "домашен арест" или "парична гаранция". Съдът обаче не уважи това искане и определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за причиняване на телесна повреда или смърт при МПС.

В съдебната зала шофьорът заяви, че се чувства виновен за случилото се и че в момента на катастрофата е оказвал помощ на пътниците и до момента е съдействал на разследващите. Мъжът разказа, че от 10 години изпълнява курсове по този път и го познава отлично. Според него, причина за катастрофата е колата, която е била спряла встрани от пътя.

От прокуратурата заявиха, че до момента са разпитани мъжете, които са били в лекия автомобил. Те разказали, че след катастрофата Джингиз Джан се опитал да ги уговори да свидетелстват, че не той е стоял зад волана на автобуса. Както те и пътници, които са леко пострадали, са били разпитани и са казали, че автобусът се е движил с много висока скорост. Ограничението в този участък е 90 км/ч, но каква точно е била скоростта на автобуса все още не може да се каже, тъй като не е намерено техническото устройство, от което тази информация трябва да стане ясна.

Пред съда наблюдаващият прокурор потвърди, че е на лице реална опасност шофьорът да се укрие, тъй като не е български гражданин, а Турция не е държава - член на ЕС и няма спогодба да екстрадиция. От защитата на обвинения шофьор заявиха, че тези обвинения не са основателни.

"Ние считаме, че не е наложително да се третират по дискриминационен начин чуждите граждани. Доколкото за един български гражданин може да бъде определена такава мярка, то няма пречки за чужд гражданин и тя ще обезпечи до пълна степен разследването, както с техническо оборудване, така и със съответните контролни органи или правомощия на контролни органи", каза Георги Николов - адвокат на шофьора.

Снощи друг автобус на същата фирма-превозвач беше забелязан и заснет отново да изпреварва в същия участък с висока скорост и то при ограничение от 30 км/ч. Кадрите са направени от наш колега оператор.

Автобусът е пътувал зад него и още при навлизане в село Поликраище е започнал да му подава звукови сигнали, за да му осигури достатъчна дистанция. Веднага след знака "30 км/ч" е предприел и изпреварване.

Камера доказва, че това не е първото нарушение на катастрофиралия румънски автобус (ВИДЕО)

Вчера от кадри, които бяха разпространени от Европейския център по транспортни политики стана ясно, че и този автобус, който катастрофира в петък срещу събота, както и други на същата компания, не веднъж са били заснемани да карат с висока скорост по българските пътища.

Репортер: Мирела Дончева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едноместен самолет кацна аварийно в нива край Приморско, пилотът е ранен
Едноместен самолет кацна аварийно в нива край Приморско, пилотът е ранен
Андреа Буратини: Искам един ден целият отбор на Левски да е от школата
Андреа Буратини: Искам един ден целият отбор на Левски да е от школата