Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Камера доказва, че това не е първото нарушение на катастрофиралия румънски автобус (ВИДЕО)

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:11, 07.08.2022
10349
Чете се за: 06:07 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Това не е първото нарушение на катастрофиралия румънски автобус. Камера на Европейския център за транспортни политики в село Поликраище го е засичала неведнъж, заснети са и редица нарушения на други коли на фирмата. Миналата година е имало тежък инцидент с автобус на същия превозвач. Това е симптом за грешка в системата.

Фирмата превозвач на румънския автобус, катастрофирал между Русе и Велико Търново, е изрядна

Грешката е системна и тя веднага се откроява. Снимките са на катастрофа точно преди година. Автобусът е на същата турска фирма, регистрирана в Румъния. Пълен е с румънски туристи, но очевидно това не пречи на водача да изпревари и да засече автомобила. Тогава няма жертви, но при системно, опасно поведение на пътя очевидно това е въпрос на време.

Тези две катастрофи, както и челният сблъсък на двата микробуса край Сливен преди два дни, както и много други последните седмици показват едно - всички стават или рано сутрин, или късно вечер, извън работното време на контролния орган - Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Контролът се оказва с работно време от 8.00 до 17.30 ч. , без събота и неделя. Тогава стават повечето нарушения.

31 юли, 8 часа вечерта - автобусът, който 6 дни по-късно ще вземе жертви, минава през Поликраище. Движи се с превишена скорост в насрещното.

Да карат с 80 в населено място с кръстовище изглежда като писано правило за автобусите на фирмата. Тук един избягва на косъм челен удар.

7 часа сутринта - изпреварва двама наведнъж - автомобил и камион. Вероятно в автобуса има пътници.

29 април, 19.00 часа - скоростта отново не е малка.

Отново вечер изпреварва и се прибира на метър от завоя, видимост за насрещни коли - нула.

АПИ: Пътят, на който се случи трагедията с румънския автобус, е ремонтиран през юли

Анализът на повечето тежки катастрофи показва, че те стават късно вечер или рано сутрин. Обяснението изглежда просто.

"Контролиращият орган в България - Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", е компетентна да контролира този вид превози, работи от 9.00 до 17.30 ч., в много редки случаи една от осемте агенции, дирекции на Изпълнителната агенция, работят от 6.00 от 22.00 ч., но това са единични случаи", заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

-БНТ: Т.е. няма кой да го види дали е с променена конструкция, дали не превозва някакви товари?

"Точно така, те се движат абсолютно свободно, абсолютно безпрепятствено през България, затова предпочитат да минават през нощта, защото знаят, че проблеми няма", допълни Диана Русинова.

А контролът би трябвало да е изключително прост. Когато се знае разписанието на автобуса - кога влиза и излиза от страната, лесно може да се засече средната скорост.

"И ако се направи такъв контрол бъдете сигурни, че първо няма да карат с тази скорост и второ – няма да возят това, което е, освен пътници няма да возят карго стока", добави Ангел Попов от Европейския център за транспортни политики.

При такова упорито избягване на контролните органи от международни превозвачи най-често става дума за нерегламентиран превоз на товари.

"Повечето такъв тип международни превози се правят не, за да превозват хора. Напротив - интересът е по-голям да се извършва и нерегламентиран превоз на товари", коментира Диана Русинова.

Експертите от Европейския център, които не са допуснати до огледа на катастрофата, имат основания да смятат, че и този случай може да се окаже подобен. Това и високата скорост правят невъзможно овладяването на автобуса.

"Когато тези превозни средства са предвидени за 50 пътника и с товар до 17 тона, а той в случая е бил натоварен на 20, превозното средство става нестабилно", заяви Диана Русинова.

Намерената част от тахошайба още веднъж доказва, че автобусът е бил нередовен. Всички с регистрация след 2007 г. би трябвало да имат дигитално отчитане на скоростта и почивките.

"Тази хартийка е много лесна за манипулация, изключително лесна, написано е нещо с химикалка тук, на ръка е написано, превозвачът, датата - тя е за 24 часа и тя трябва да се сменя точно 24 часа, точно на определено време, номерът на автомобила, водачът и дните, за които тя се характеризира", каза още Ангел Попов, Европейски център за транспортни политики.

В сянката на големите нарушения стои и уж по-дребното - на автомобила, спрял нерегламентирано на аварийното уширение без да се обозначи с триъгълник и хора, излезли в тъмното на пътя, без светлоотразителни жилетки. Изглежда дребно, но всъщност е първопричината на катастрофата, отнела 4 човешки живота.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Антоний Моралийски и Калина Николаева са победителите в плувния маратон Галата – Варна
Антоний Моралийски и Калина Николаева са победителите в плувния маратон Галата – Варна
Ерик тен Хаг: Роналдо тренира с отбора от 10 дни
Ерик тен Хаг: Роналдо тренира с отбора от 10 дни