НОВИНИ

Има обвинен за катастрофата с румънския автобус - единият шофьор е карал с превишена скорост

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 07.08.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Вече има обвинен за жестоката катастрофа с румънския автобус, при която загинаха четирима души.

Това е единият от шофьорите. Според обвинението той е карал с превишена скорост.

Шофьорът на румънския автобус е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост заради шофиране с несъобразена скорост и неспазване на Закона за движение по пътищата.

Той е турски гражданин и е задържан за 72 часа.

Фирмата превозвач на румънския автобус, катастрофирал между Русе и Велико Търново, е изрядна

"Предвид това, че е чужд гражданин на държава извън Европейския съюз и съществува опасност да се укрие и да не може да бъде осигурен за процеса, както и тежкият резултат от престъплението, ще поискаме от съда да му бъде наложена мярка "задържане под стража". Такова искане е изготвено и ще бъде внесено в съда утре сутринта", заяви Илиян Благоев, наблюдаващ прокурор.

Вторият шофьор е освободен след разпит в полицията. Не е задържан и шофьорът на колата, която е била спряна на пътя и в която първоначално се блъска автобусът. На мястото на катастрофата е открита само част от тахографа. На нея обаче липса информация за скоростта, с която се е движил автобусът. Не са открити нарушения, свързани с документите и лиценза на фирмата превозвач.

"Превозвачът е лицензиран, автобусът е вписан в лиценза на превозвача. По информация на румънската страна нямаме притеснения във връзка с редовността на превозвача", допълни Николай Найденов, служебен заместник-министър на транспорта.

На този етап по делото не се изследва дали пътната настилка е допринесла за катастрофата.

"За причините за катастрофата е твърде рано да се дават изявления. Назначени са множество експертизи във връзка със събраните доказателства", добави Бранимира Вергова, следовател от НСлС.

Според експерти от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" на мястото на катастрофата са открити сериозни нередности, като липсваща маркировка и знаци, които да указват, че там се извършва ремонт, както и множество дървета и храсти, които пречат на видимостта. Шофьори коментират, че пътят е изключително опасен.

"Тези катастрофи, които стават последно време, стават точно заради това. В последните 2 - 3 седмици има 5 - 6 катастрофи с тежко ранени и загинали", коментира шофьор на автобус.

"Пътят е под всякаква критика, няма маркировка, няма знаци. Носещият филм на асфалта също е изтъркан, пързаля се страшно много. Това е интензивен път, международен път е, голям трафик, просто има чувство за безнаказаност у чуждестранните шофьори", каза още Красимир Йорданов, автоинструктор.

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че по пътя се извършва преасфалтиране на най-компрометираните участъци, което трябва да приключи до края на август, след което ще бъде поставена и маркировка.

Репортер: Мирела Дончева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова спечели титлата на турнира на клей в Мароко
Гергана Топалова спечели титлата на турнира на клей в Мароко
Нов сигнал за боеприпас в морето - този път край Шабла
Нов сигнал за боеприпас в морето - този път край Шабла