НОВИНИ

Центърът за безопасен интернет е пред закриване

bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 07.08.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Горещата линия на Центъра за безопасен интернет е пред закриване заради липса на пари. От създаването си преди 16 години до момента дейността ѝ се извършва изцяло чрез проекти. Досега устойчиво финансиране от страна на държавата няма.

Ако не получи подкрепа, центърът може да продължи работа, но само до септември, благодарение на добрата воля на хората, които поддържат горещата линия през годините.

Хиляди обаждания, зад които стоят хиляди детски съдби. И ако утре някое дете, жертва на онлайн тормоз, потърси помощ на горещата телефонна линия, то може и да не я получи.

"Около 200000 е минимумът, който ни е необходим, за да продължим да съществуваме на година и на практика, за да оцелеем до края на годината, което ще ни даде време да търсим други средства, ни трябват около 70000 лева", заяви Антоанета Василева, координатор на консултативната линия за онлайн безопасност за деца.

Преди около две години детето на Силвия общува във Вайбър група с връстници. Едно от децата започва да го обижда. И всичко това пред очите на останалите.

"Много често като жертви вярват, че те заслужават подобен тип отношение и таят всичко в себе си. Едва ли не 100% от децата страдат от такъв тип агресия, защото ако не са били нападани лично те или са агресорите съответно от другата страна, или са чували за някое дете, което е попадало в подобна ситуация", допълни Силвия Дончева, родител.

Освен да помагат на деца по телефона, специалистите в центъра организират и обучения за ученици. А наблюденията показват:

"Много често се оказва така, че дете, което е насилвано в училищна среда, то пък бива насилник във вече онлайн среда. Тази ера, в която се намираме в момента, децата учат онлайн, прекарват много повече време онлайн, според мен ще създава наистина сериозни проблеми", каза още Николай Кърджиев, старши експерт "Училищна превенция", дирекция "Превенции", община Варна.

За миналата година получените сигнали в центъра са 15000. Ще има ли къде в бъдеще да търсят помощ децата - за момента това е въпрос без отговор.

По темата работиха: Цанка Николова и Нора Бочева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо е отправил само един удар в мача срещу Брайтън
Кристиано Роналдо е отправил само един удар в мача срещу Брайтън
Убедителна българска победа в рали „Вальевски" 2022
Убедителна българска победа в рали „Вальевски" 2022