НОВИНИ

Повдигнаха две обвинения на стрелеца, извършил тройното убийство в село Рогош

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 07.08.2022
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Две обвинения повдигна Окръжната прокуратура в Пловдив на стрелеца, извършил тройното убийство в село Рогош.

Снощи 39-годишен мъж застреля с незаконно притежавана пушка трима свои роднини и рани още един човек. Причина за кървавата драма е спор за имот.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че полицията започва проверки в страната, където има информация за подобни конфликти.

Спор за имот е основната версия за тройното убийство в Рогош

Селото и тази вечер остава под засилено полицейско присъствие.

Това е къщата, в която до вчера са живеели и задържаният за убийството - 39-годишният Николай Манолов и жертвите му - двамата му братовчеди и чичо му. Към двора ѝ водят два входа и всяко семейство е имало отделен достъп. Но това не е решило проблемите.

Според събраните до момента материали инцидентът е станал след като бащата и двамата му синове влезли в къщата на стрелеца с колове и метални прътове. Напрежението ескалирало и малко по-късно Николай ги застрелял с незаконно притежавана гладкоцевна ловна пушка.

Полиция и жандармерия и тази вечер остават да осигуряват спокойствието и реда в етническия квартал на Рогош. Достъпът до къщата е ограничен. Част от фамилията е изведена от селото.

Специализирани полицейски сили и служители от районното управление са първите, които реагират снощи на сигнала за стрелба с жертви в Рогош. Когато пристигат на мястото откриват три безжизнени тела и ранена в ръката жена. Извършителят вече е избягал.

Тройно убийство в пловдивското село Рогош

"Незабавно са предприети оперативно-издирвателни и заградителни мероприятия на цялото населено място, като е задържан от специализирани полицейски сили в дом на свой роднина", заяви старши комисар Димитър Балев, директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Въоръжен с гладкоцевно незаконно притежавано оръжие Николай Манолов се опитал да се скрие при майка си заедно със своето семейство.

Николай Манолов е задържан за 72 часа. Водеща версия в разследването е имотен спор между близките роднини. По непотвърдена информация във вторник Николай е трябвало да напусне дома на чичо си заради съдебно решение. Къщата им е с два отделни входа. Но собствеността на имота не е уточнена.

"Тепърва предстои да се установи дали този имот разполага с всички документи, за да бъде определен като законен", допълни Галина Андреева-Минчева, Окръжна прокуратура-Пловдив.

"В момента дали е приключено на 100 процента узаконяването не мога да ви отговоря. Имаше задействани процедури, виждала съм плановете и скиците, докъде обаче са стигнали нещата, трябва да се обърнем към общината", добави Величка Величкова, кмет на село Рогош.

Приоритет в дейността на органите на реда става превенцията, обяви служебният министър на вътрешните работи, който днес посети Рогош.

"В никакъв случай не говорим за конкретни махали, а говорим за стари тлеещи конфликти, подобни на този, който не е от вчера. Там, където има подобни конфликти, има опасност те да се възпламенят, ние ще вземем мерки, включително и ще търсим дали страните по тези конфликти разполагат с такъв тип оръжие", заяви Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов изрази надежда, че сътрудничеството с МВР се подобрява.

"Само конструктивната ни и съвместна работа може да доведе до очакваните от обществото положителни резултати", каза още Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор.

Разследването на тройното убийство все още е в начален етап. До момента са извършени много огледи, разпитани са и свидетели.

Вижте още в прякото включване на Димитър Димитров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запомнящ се старт за Ерлинг Холанд във Висшата лига, шампионско начало за Сити
Запомнящ се старт за Ерлинг Холанд във Висшата лига, шампионско начало за Сити
Израел и палестинските бойци се договориха за примирие в Газа
Израел и палестинските бойци се договориха за примирие в Газа