НОВИНИ

Израел и палестинските бойци се договориха за примирие в Газа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:49, 07.08.2022
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Израел и палестинските бойци, с посредничеството на Египет, са договорили примирие в Газа от тази вечер след три дни размяна на удари, съобщават източници на Ройтерс. Втори командир на "Ислямски джихад" беше ликвидиран за денонощие при продължаващите въздушни удари на Израел в Газа.

Шест деца и двамата джихадистки водачи са сред жертвите на израелската операция. Еврейската държава я оправда с пряка заплаха от "Ислямски джихад". От петък досега срещу Израел са изстреляни поне 600 палестински ракети и минометни снаряди, съобщи израелската армия. Тел Авив посочи, че при палестински обстрел е пострадал граничният пункт Ерец между Газа и Израел, жертви няма.

Халед Мансур от Палестински Ислямски джихад е бил ликвидиран при израелски въздушен удар срещу къща в бежанския лагер Рафа в южната част на Газа. Досега този лидер на групировката е оцелявал при пет опита за убийство от израелската армия. Според нея Мансур е планирал нападения срещу израелски цели. След покушението палестински ракети, изстреляни от ивицата Газа, достигнаха Ерусалим за първи път от май миналата година.

"Изстреляха срещу къщата пет или шест ракети. По земята имаше части от тела, беше ужасно", заяви Ахмад Тамраз, жител на Рафа.

Хиляди палестинци се стекоха за погребението на Халед Мансур. Израел обяви, че сред целите на въздушните удари в Газа е и мрежата от тунели на "Ислямски джихад". Задържани са десетки членове на групировката на окупирания Западен бряг. Израел обвини "Ислямски джихад" за част от жертвите.

"Терористите от "Ислямски джихад" изстреляха ракета, която падна в ивицата Газа. Тя улучи палестинска къща в предградието Джабалия и причини трагичната смърт на поне 4 деца. Всичко е заснето на видео", допълни Керен Хаджиоф, говорителка на израелския премиер Яир Лапид.

Хамас, най-голямата палестинска групировка в района, засега не се включва в конфликта. Тревога предизвиква и хуманитарната обстановка в палестинските територии. Миналата седмица Израел затвори пропускателните пунктове към Газа заради опасения от реакция на "Ислямски джихад" след задържането на неин лидер на Западния бряг.

Единствената електроцентрала в Газа спря работа поради липса на гориво. Вашингтон призова и двете страни да се въздържат от ескалация. Държавният департамент подчерта, че Израел има право да се защитава, но изрази тревога от наличието на цивилни жертви. Египет изпрати своя делегация в Израел с посредническа мисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха две обвинения на стрелеца, извършил тройното убийство в село Рогош
Повдигнаха две обвинения на стрелеца, извършил тройното убийство в село Рогош
Адриан Андреев започна с победа в квалификациите на турнира в Германия
Адриан Андреев започна с победа в квалификациите на турнира в Германия