НОВИНИ

Жандармерия на ГКПП "Капитан Андреево" (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 07.08.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Намеса на жандармерията помогна на Българската агенция по безопасност на храните да обработва товари и възстанови трафика на хладилните камиони на "Капитан Андреево" след като в продължение на 4 дни той беше възпрепятстван.

Агенцията за храните пое преди дни товаро-разтоварните дейности на камионите, подлежащи на фитосанитарен контрол, което досега извършваше външна фирма. Това предизвика пореден конфликт между държавата и частната компания. Днес служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев провери какво се случва на граничния пункт, който е външна граница на Европейския съюз.

Директорът на БАБХ: 30 здрави момчета ни възпрепятстваха да работим на "Капитан Андреево"

Жандармерията ще остане на границата колкото е необходимо, за да осигури нормалната работа на пункта, заяви служебният вътрешен министър.

"Има екипи на жандармерията, за да поддържат обществения ред, тъй като различни групи служители на дружества, на държавната агенция, възникват периодично конфликти, ние не можем да си позволим тези конфликти да ескалират и да доведат до по-сериозно напрежение", заяви Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

През месец май Агенцията за храните пое фитосанитарния контрол от частна фирма, която го правеше в продължение на 10 години, а преди дни се зае и с разтоварването и товаренето на стоките, от които се вземат проби.

Работата на държавните служители започна след заповед на директора на Агенцията, с която обаче фирмата "Евролаб" не се е съобразила. По думите на Христо Даскалов 30 здрави момчета не позволили на служителите на агенцията да заемат работните си места и ги заплашвали.

"Едно денонощие имаше, така да се каже, несъобразяване със заповедта, докато жандармерията в крайна сметка не помогна отново нашите хора, които са служители на българската агенция, да поемат тези дейности", допълни Христо Даскалов, директор на БАБХ.

От частната фирма се въздържаха от коментар. Вътрешният министър призова страните да решават споровете си в съда.

"Аз очаквам тук да ескалира отново такъв тип напрежение. Нека хората, които го пораждат, да имат знанието, че държавата ще отговори на това с пълния си ресурс и да не хранят никакви илюзии, че ще се получат лесно нещата", каза Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи.

Заради конфликта поне 500 хладилни камиона с храни бяха блокирани на пункта, като част от тях днес по обяд все още бяха там.

Днес от Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че до края на деня опашките ще намалеят чувствително.

Хакерската атака от вчера не е попречила на граничния контрол, но блокира сайта на Българската агенция по безопасност на храните и електронната система "Ветис".

Служебният вътрешен министър обвърза атаката със случващото се на пункта. Той посочи, че като време тя поразително е съвпаднала с момента, в който е възстановена работата на "Капитан Андреево". Прави се всичко възможно да се отстранят последиците.

Репортер: Цанка Семерджиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ерик тен Хаг: Роналдо тренира с отбора от 10 дни
Ерик тен Хаг: Роналдо тренира с отбора от 10 дни
Запомнящ се старт за Ерлинг Холанд във Висшата лига, шампионско начало за Сити
Запомнящ се старт за Ерлинг Холанд във Висшата лига, шампионско начало за Сити