НОВИНИ

Омбудсманът призова за незабавно връщане на безплатните ковид тестове и бонусите за работа на първа линия

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 08.08.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

В "Още от деня" омбудсманът проф. Диана Ковачева призова за връщане на безплатните тестове за COVID-19 и бонусите за медиците на първа линия. Тя допълни, че вече е изпратила препоръка по този въпрос към министъра на здравеопазването.

„В тази ситуация на финансово затруднение за много хора е трудно да си купуват тестове, с които да проверят дали са заразени от COVID-19 или не. Ако антигенните тестове са безплатни, както беше доскоро, хората ще бъдат стимулирани да се тестват и това ще реши въпроса със скритата заболеваемост, при която гражданите ходят на работа и нямат основание да си вземат болничен. В условия, в които повечето болнични заведения заявяват, че не могат да увеличат заплатите на лекарите и медицинския персонал, е редно да бъдат върнати тези 1000 лв., които са за медиците на първа линия, така че лекарите да са подтикнати да работят по-добре“, заяви Ковачева.

Омбудсманът отбеляза, че има добра комуникация с институциите. Тя посочи няколко случая, в които те са се вслушали в нейни препоръки.

„Днес получих официално писмо от АПИ за това, че шофьорите, които са карали без винетки на 31 юли 2022, няма да бъдат глобявани, тъй като в този ден имаше срив в системата и хората не можеха да си закупуват винетки. Друг пример, който мога да дам, е относно забраната за разпространение на райски газ. В последните работни дни на парламента изпратих препоръка да бъде ограничена продажбата на райски газ на децата ни и народните представители подкрепиха тази идея“, посочи тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овладени са пожарите в Бургаско
Овладени са пожарите в Бургаско
57 катастрофи само за миналата година в Кресненското дефиле
57 катастрофи само за миналата година в Кресненското дефиле