НОВИНИ

Мъж заплаши с физическа саморазправа лекар от спешния център в Гоце Делчев

bnt avatar logo
от БНТ
07:38, 09.08.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Поредната проява на агресия срещу медици, този път в Гоце Делчев. 26-годишен мъж заплашил с физическа саморазправа лекарски екип, отзовал се на повикване за спешен случай. Мъжът е задържан за 24 часа.

На 5 август малко след полунощ дежурен екип на спешна помощ в Гоце Делчев се отзовава на сигнал за 60-годишна жена с прилошаване и световъртеж. Когато медиците пристигат на място, се стига до напрежение.

"26-годишен мъж е започнал едни вербални атаки към екипа ни, което се е наложило да се сигнализира съответно полицията в Гоце Делчев, която да окаже съдействие. В такива моменти всяко едно минаване на една или две минути те го приемат за много повече време“, каза д-р Христо Атанасов, завеждащ Филиала по спешна помощ в Благоевград.

От най-големия спешния център в областта – този в Благоевград, казаха, че дежурните лекари ежедневно стават обект на вербална агресия, като рядко тя прераства във физическа саморазправа.

"Повечето пациенти не правят разлика между спешна и неотложна медицинска помощ и когато тиражираме техния случай като неотложен, а не спешен, те започват да се карат с нас. Когато те по някакъв начин ни нападнат физически, това значи забавяне на медицинската помощ", каза д-р Атанасов.

Лекари в Казанлък са били подложени на вербална агресия и подигравки от страна на пациентка

Д-р Атанасов все пак заяви, че медиците от спешния център се чувстват в безопасност, защото линейките са оборудвани с паник бутони.

През месец септември Българския лекарски съюз ще възобнови Националната кампания срещу насилието над медици с редица практически обучения на лекари от цялата страна за това как да се справят с агресивните пациенти.

Вижте повече във видеото

Репортер: Аксения Ангелова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят част от Околовръстния път на Пловдив заради ремонт
Затварят част от Околовръстния път на Пловдив заради ремонт
Лудогорец ще търси обрат срещу Динамо Загреб тази вечер
Лудогорец ще търси обрат срещу Динамо Загреб тази вечер