НОВИНИ

Двама лекари и четири медицински сестри започват работа в Инфекциозното отделение в Сливен

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 04.05.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Регионални

Двама лекари и четири медицински сестри ще работят в Инфекциозното отделение на сливенската болница. Това стана ясно след заседание на Областния кризисен щаб и няколко дни след смъртта на д-р Илиана Иванова, работила в същото отделение.

Жената загуби битката с COVID-19. В отделението продължава лечението на приетите вече пациенти, а новите случаи се поемат от Военната болница в Сливен. Няма недостиг на легла. В готовност да приемат заболели са и две частни болници в града.

Целият персонал на Инфекциозното отделение се изследва, очакват се резултатите на шестима души. 7 са доказано заразени с COVID-19, сред тях и съпругът на починалата лекарка. За да попълнят екипа в отделението са командировани медицински сестри, от днес и двама лекари.

Д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ - Сливен: Има двама доброволци, днеска ги назначаваме, от пулмология и от ендокринология.

В отделенията на първа линия няма недостиг на медикаменти за лечение на пациентите с коронавирус и предпазни средства за медиците. Предстои предоставянето на предпазни средства за еднократна употреба. От началото на пандемията ползването и унищожаването на защитните облекла се извършва според стандартите и проведените разяснения, уточниха от здравните власти.

От РЗИ - Сливен допускат, че вероятната причина за заразяването на починалата д-р Илиана Иванова е неправилното боравене с предпазните средства.

Д-р Петя Балулова, директор на РЗИ - Сливен: Д-р Иванова е поставена под карантина в началото на месеца, ще объркам датата, при което е констатирано при тези периодични проверки, че е осъществила недостатъчно обезопасен контакт с придружител на пациент.

В края на следващата седмица в Инфекциозното отделение ще бъде извършена пълна дезинфекция.

Чавдар Божурски, областен управител на Сливен: Преди възстановяване на целия обем от дейност на отделението ще бъде извършен контролен преглед, контролни проби на всички лекари, сестри и санитари в отделението.


Новите случаи на заразени с коронавирус в Сливен ще бъдат приемани във Военната болница, където в момента са настанени и близките на д-р Иванова. Те са в стабилно състояние. В лечебното заведение са настанени общо 11 заразени с COVID-19. Там разполагат с 20 легла за инфектирани с вируса.

Д-р Илиян Комитов, началник на Военна болница - Сливен: Сформирани са общо 4 екипа на територията на инфекциозно и вътрешно отделение от лекари медицински сестри и санитари. Към днешен ден разполагаме със свободни легла и можем да отговорим на възникнала необходимост.

В Сливен започва поетапно изследване на персонала в социалните домове, за сега няма данни за заразени.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов в обръщение към Донорската конференция: България ще даде 100 000 евро за ваксина срещу COVID-19
Борисов в обръщение към Донорската конференция: България ще даде 100 000 евро за ваксина срещу COVID-19
България предостави 132 защитни костюма на българското национално малцинство в Сърбия
България предостави 132 защитни костюма на българското национално малцинство в Сърбия