НОВИНИ

Двама огнеборци пострадаха леко при пожара край Харманли

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Димитър Димитров
22:48, 18.07.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Слушай новината

Двама огнеборци пострадаха леко при разразилия се в късния следобед пожар край Харманли, съобщи началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) Митко Чакалов.

Пожарът избухна късно следобед край града. Огънят беше на метри от бензиностанция и имаше реална опасност от взрив. Стихията бързо обхвана иглолистна гора, имаше опасност пламъците да навлязат в града. Бяха изпепелени няколко вили и част от ферма с овце. В потушаването на огъня се включиха 10 екипа на пожарната в Хасково, както и хеликоптер от авиобазата в Крумово.

Пожарът е избухнал малко след 15.00 часа. Огънят е тръгнал от паркинг „Гергана“. Прехвърлил се е от другата страна на пътя. Пламъците са достигнали бензиностанция по пътя за Любимец. Само бързата реакция на огнеборците е предотвратила сериозен инцидент.

"Има загуби, има изгоряла гора, включително и сгради, има двама колеги, които леко са пострадали", каза старши комисар Митко Чакалов-директор на РДПБЗН Хасково.

"БНТ: Какво се случи?

- От фотоволтаиците казват, че дало накъсо и от слънчевите батерии оттам казаха, че е дало накъсо и че оттам някъде е тръгнал пожара."

Пожарът е унищожил сгради от вилната зона на Харманли. Засегната е и ферма с овце.

"За пет минути изгоря, то не е само вилата, до мен имаше един човек 200 овце са му изгорели, а той там си живееше комшията и имаше още двама-трима дето имат лозе там и ходеха всеки ден си поддържаха, всичко замина."

"Страх ни е да не прехвърли от този край да дойде към блоковете."

Заради пожара се е наложило да бъдат евакуирани хора от вилната зона.

"Всички лица са изведени на безопасно място. Имаше едно лице, което ни бе съобщено, че се намира във вилата си в долния край на местността, под язовира - изпратих екип и лицето беше изведено на безопасно място", обобщи Димитър Христозов – началник на РПУ Харманли.

"Много е сложно, защото всеки си стои в собствеността и е малко трудно, но всичко възможно правим хора поне да няма пострадали. Надявам се и вилите да бъдат спасени", заяви Мария Киркова- кмет на Харманли.

В гасенето на пожара се включи и хеликоптер от авиобазата в Крумово.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убийство в Монтана? Мъж беше намерен в безпомощно състояние
Убийство в Монтана? Мъж беше намерен в безпомощно състояние
Нова евакуация на хора в с. Крайново, съседно на изпепеленото с. Воден
Нова евакуация на хора в с. Крайново, съседно на изпепеленото с. Воден