Две години по-късно: Как Китай се справя с пандемията?

от БНТ
06:55, 25.10.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Скоро ще се навършат 2 години от първия засечен случай на коронавирус в Китай. Как се справя страната сега - в "Денят започва" темата коментира журналистът от Радио Пекин Тодор Радев.

Той обясни, че епидемията продължава да е проблем номер едно в Китай, но всички противоепидемични мерки остават в сила и в огромната част от хората ги спазват.

Другите два фактора са високият процент на ваксиниране на населението - над 80%, както и продължаващото затваряне на страната, което ще продължи поне до края на зимната Олимпиада в Пекин

"Наскоро директорът на китайския център за контрол и превенция на заболяванията заяви, че ако процентът на ваксинирани в страната надвиши 85% в началото на следващата година, властите ще помислят за отваряне на границите, но това в никакъв случай няма да стане преди приключването на зимната Олимпиада", каза Тодор Радев.

По думите му най-ваксинираната възрастова група са младежите от 12 до 17 години. В Пекин, където ще се проведе зимната олимпиада през последните дни са обявили старта на поставяне на трета бустерна доза за хора над 18 години, при които са минали 6 месеца от завършване на имунизационния цикъл.

Вижте повече във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предизборните битки за президентския и парламентарен вот в ефира на БНТ
Предизборните битки за президентския и парламентарен вот в ефира на БНТ
Директорът на СЗО: Пандемията е далеч от своя край
Директорът на СЗО: Пандемията е далеч от своя край