НОВИНИ

Две години по-късно: Как Китай се справя с пандемията?

bnt avatar logo
от БНТ
06:55, 25.10.2021
5693
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Скоро ще се навършат 2 години от първия засечен случай на коронавирус в Китай. Как се справя страната сега - в "Денят започва" темата коментира журналистът от Радио Пекин Тодор Радев.

Той обясни, че епидемията продължава да е проблем номер едно в Китай, но всички противоепидемични мерки остават в сила и в огромната част от хората ги спазват.

Другите два фактора са високият процент на ваксиниране на населението - над 80%, както и продължаващото затваряне на страната, което ще продължи поне до края на зимната Олимпиада в Пекин

"Наскоро директорът на китайския център за контрол и превенция на заболяванията заяви, че ако процентът на ваксинирани в страната надвиши 85% в началото на следващата година, властите ще помислят за отваряне на границите, но това в никакъв случай няма да стане преди приключването на зимната Олимпиада", каза Тодор Радев.

По думите му най-ваксинираната възрастова група са младежите от 12 до 17 години. В Пекин, където ще се проведе зимната олимпиада през последните дни са обявили старта на поставяне на трета бустерна доза за хора над 18 години, при които са минали 6 месеца от завършване на имунизационния цикъл.

Вижте повече във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизборните битки за президентския и парламентарен вот в ефира на БНТ
Предизборните битки за президентския и парламентарен вот в ефира на БНТ
Директорът на СЗО: Пандемията е далеч от своя край
Директорът на СЗО: Пандемията е далеч от своя край