НОВИНИ

Директорът на СЗО: Пандемията е далеч от своя край

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:25, 25.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Пандемията е далеч от своя край, каза генералният директор на Световната здравна организация по време на откриването на световния здравен форум в Берлин.

Събитието е сред водещите стратегически форуми за глобално здраве и събира политически лидери, медицински лица и специалисти, представители на частния сектор и гражданското общество.

"Пандемията ще свърши когато светът пожелае тя да свърши. Всичко е в нашите ръце. Имаме всички необходими инструменти - в областта на общественото здраве и на медицината. Но светът не използва добре тези инструменти. С почти 50 хиляди смъртни случая на седмица, пандемията е далеч от своя край", заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Сред акцентите в първия ден на събитието беше призивът за равномерно разпределяне на ваксините и още веднъж беше подчертано, че само чрез имунизация може да се сложи край на пандемията.

Въпреки усилията за ограничаване на разпространението на COVID-19 от днес в редица държави, сред които Румъния, Чехия и Естония, влизат в сила нови, по-строги карантинни мерки.

Статистиката показва, че в момента Източна Европа се бори с най-тежката корона-вълна. Румъния задейства механизма за гражданска защита на ЕС и вече получава помощ от Брюксел.

"Разговаряме с много държави за изпращането на медицински персонал, който да помогне на лекарите тук - с Дания, Полша. Всичко, което ни се предлага като международна помощ, вече е на път за Румъния. Част от даренията, които пристигат по линия на Европейската комисия, вече са тук. От Италия получихме моноклонални антитела, от Дания- медикаменти, очаквам пратка от Франция", казва д-р Раед Арафт, началник на спешно отделение

От днес в Румъния има вечерен час, учебните заведения са на дистанционно обучение за поне 2 седмици, зеленият сертификат се използва за достъп до почти всички обществени места на закрито.

Затягат мерките и в Чехия - маските стават задължителни на закрито. В Естония се отменят плановите операции. Допълнителни антиковид мерки въвеждат и в Русия - от днес за 4 месеца, всички неваксинирани над 60 години трябва да останат по домовете си.

Рязък скок на новите случаи отчитат и в Полша - правителството обмисля какви ограничения да въведе отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две години по-късно: Как Китай се справя с пандемията?
Две години по-късно: Как Китай се справя с пандемията?
В около 50 общини учениците са на ротационно или онлайн обучение
В около 50 общини учениците са на ротационно или онлайн обучение