НОВИНИ

Две семейни огнища на коронавирус в село Осина

bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 10.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

15 нови случая на коронавурс са установени в Благоевградска област за последното денонощие. От тях 13 са потвърдените в село Осина, община Сатовча. От здравната инспекция казаха, че се касае за семейно огнище и всички, дали положителни проби са изолирани.

Паника сред хората няма, въпреки че общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в село Осина е 23. От тях само за последното денонощие са установени 13 положителни проби. Сред заразените има и 5 деца. А заразата се предполага, че е тръгнала от жена с онкологично заболяване, която е лекувана в столична болница. След като е била изписана и се е прибрала в селото, тя е заразила и близките си.

От първите инфектирани е и медицинската сестра, която се грижела за болната. За момента не се предвижда селото да бъде затваряно, тъй като се касае за две семейни огнища. Ако заразата излезе извън двете фамилии, тогава ще се мисли за пълно блокиране на населеното място.

Заразата се разпространява между две семейства, които живеят наблизо и са контактували помежду си. 4-ма души са настанени за лечение в болницата в Гоце Делчев, а останалите са изолирани в домовете си. Всички са в добро състояние.

Славчо Хаджиев, кмет на село Осина: От гледна точка на тези, които са изолирани семейства, в момента им се оказват грижи. Имаме хора, които им носят храна до входовете, това което са го поискали от магазините, купува се...

Д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ-Благоевград: Всички тези, които са под карантина, те работят в района, не ходят в други села... Не са ходили, нямали са контакти, по-тесни с извън селото, така че заразата си е в селото. Ако се увеличи броят, може да се стигне и до затваряне на селото под карантина.

В село Осина се извършва постоянна дезинфекция, казаха здравните власти.

Д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ-Благоевград: В обектите с обществено предназначение - магазини, обществени сгради, влиза се задължително с маска. Наблюдават се усилено. Проверяват се от органите на МВР. Стриктно. Хората са запознати. Дисциплинирани са. Ще спазват карантината.

Засега сред местните хора напрежение - няма.

Албен Тавиров: По-добре да се изследва цялото село, да знаем, какво е... По-спокойни ще бъдем.

В Дома за възрастни хора в Благоевград с положителна проба за коронавирус е мъж на 78 години, който е настанен там. Днес беше изследвана част персонала и всички живеещи в дома. Мъжът е в добро състояние, без симптоматика и е настанен в самостоятелна стая. Предстои да се установи, как се е заразил. От общината казаха, че ако се наложи, имат готовност да изолират цял етаж от дома.

Румен Томов, кмет на Благоевград: Тази зараза е дошла отвън. Какви са начините да се зарази, възможно е от персонала... Част от персонала да се изследват, досега всички са с отрицателни показатели. Но очакваме останалите резултати. Имаме няколко варианта, в които тези хора да бъдат настанени в други сгради, които са общинска собственост.

В старческия дом вече е извършена пълна дезинфекция, а на персонала са раздадени предпазни облекла.

В Благоевград предстои да бъдат изследвани всички потребители и служители в социалните заведения в общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраниха на жителите на ямболския квартал "Райна Княгиня" да излизат дори за работа
Забраниха на жителите на ямболския квартал "Райна Княгиня" да излизат дори за работа
Топлото време привлече много посетители на Витоша и Панчарево
Топлото време привлече много посетители на Витоша и Панчарево