НОВИНИ

Дядото на починалото дете от Кардам отива на съд

дядото починалото годишно дете кардам отива съд
bnt avatar logo
от БНТ
15:31, 08.01.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжната прокуратура в Добрич внесе обвинителен акт в съда срещу дядото на починалия в края на 2019 г. 9-годишен Стефан от Кардам. Според държавното обвинение са събрани неоспорими доказателства, че 61-годишният Живко Иванов е причинил по непредпазливост смъртта на момчето и средна телесна повреда на 11-годишната му сестра.

В хода на следствието се установи, че децата са били отровени с индустриален препарат срещу гризачи, който дядото поставил в миши дупки в къщата.

Радослав Бухчев, окръжен прокурор на Добрич, заяви: "При контакт с вода този препарат отделя газ, който е силно токсичен при вдишване или поглъщане. За поставените в дупките таблетки с препарат, Живко не е споменал на никого, вкл. и на екипите на Спешна помощ".

Препаратът под специален режим попаднал у дядото чрез бащата на децата, който се сдобил с него нелегално.

"В някои случаи контролът върху тези отровни, взривни и други вещества не е достатъчно ефективен, поради което се стига до изнасянето на тези вещества извън мястото им за употреба", каза Бухчев.

По първото обвинение законът предвижда затвор от 2 до 8 години, а по второто - лишаване от свобода до 2 години или пробация. Иванов в момента е с мярка за неотклонение подписка. Очаква се не по-късно от месец да бъде насрочено първото заседание по делото.

Репортер: Надежда Карапанчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валдас Дамбраускас: Ще помогна на Лудогорец да спечели мечтаната 10-а титла (ВИДЕО)
Валдас Дамбраускас: Ще помогна на Лудогорец да спечели мечтаната 10-а титла (ВИДЕО)
2020 година е била най-горещата година
2020 година е била най-горещата година