НОВИНИ

Едва 30% от свинското месо в магазините е българско

свинското месо магазините българско
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
09:46, 29.05.2022
Чете се за: 01:30 мин.
Общество
Слушай новината

Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, сочи статистиката.

Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора.

България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас.

"Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов.

Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо: "То е около 30%, със 70 на сто внос".

Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското.

"И към момента едно прасе, което се продава от български производител е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Описват щетите след градушките в Южна България
Описват щетите след градушките в Южна България
Радостин Василев призова за цялостна промяна в БФС
Радостин Василев призова за цялостна промяна в БФС