НОВИНИ

Едва четирима педиатри има в Благоевградско и Кюстендилско

Остра липса на педиатри в Югозападна България

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Владислава Миланова
09:51, 19.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Остра липса на педиатри в Югозападна България. В Благоевградска и Кюстендилска област няма нито един педиатър с по-тясна специалност, който да лекува пациенти до 16-годишна възраст.

Едва четирима са педиатрите специалисти и за двете области.

Ангелина Филипова е баба на 14-годишно дете, което от няколко месеца е със стомашни болки.

"Не може и на училище да ходи, защото е трудно, два-три дни е спокойно и после цяла седмица е с разстроен корем, напълно невъзможно е да излезе от вкъщи, страхува се, не знаем каква диета трябва да прави", коментира Ангелина Филипова.

След като личният лекар ги насочва към детски гастроентеролог Ангелина разбира, че най-близкият такъв специалист е в София.

"В Благоевград няма детски гастроентеролог. В София е много трудно да се запишем, без час никой не те приема. Абсурдно е, много е трудно", допълни Ангелина Филипова.

Оказва се, че и в София детските гастроентеролози са малко и е почти невъзможно да правят посещения в по-малките градове, дори и при спешни случаи.

"Предполагам, че и в София биха могли да се преброят на пръстите на двете ми ръце. Големи са проблемите да намерим за някое дете, ако е в състояние на спешност", заяви д-р Силвия Стефанова, Сдружение на общопрактикуващите лекари в Кюстендил.

Освен гастроентеролози в Югозападна България липсват всички останали тясно профилирани детски специалности с изключение на психолозите и пулмолозите.

"Това е така в резултат на много лоша политика. В последните поне 25 години има много малко места за специализанти и малко бази за специализация на тези хора и унизително ниско заплащане", коментира д-р Силвия Стефанова.

Решението на проблема зависи от здравното министерство, смятат лекари.

"Повече места за специализация, улеснение на начина за специализация, стипендии за специализанти, достойно заплащане и място, където да работят", каза още д-р Силвия Стефанова.

Осигуреността с педиатри в България се доближава до средната за Евросъюза, казаха за БНТ от здравното министерство. От там ни обясниха, че за да има достатъчно специалисти разработват дългосрочни кадрови политики. Част от тях е проект за насърчаване на специализацията в дефицитните детски специалности. Изпълнението на проекта ще продължи до 2028 година.

"Отпуснатото финансиране е в размер на 15 000 000 лева, а изпълнението ще продължи до края на 2028 г. По този проект ще се финансират основно педиатрични специалности, като детска гастроентерология, детска кардиология, детска неврология, педиатрични здравни грижи и др.", заявяват от Министерството на здравеопазването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Южноафриканeцът Акани Симбине записа най-добро време за сезона на 100 м на Игрите на Атланта Сити
Южноафриканeцът Акани Симбине записа най-добро време за сезона на 100 м на Игрите на Атланта Сити
Едмънтън Ойлърс победи Ванкувър Канъкс и изпрати серията на Запад в НХЛ в седми мач
Едмънтън Ойлърс победи Ванкувър Канъкс и изпрати серията на Запад в НХЛ в седми мач