НОВИНИ

Подготовката на шофьорите: Защо много младежи са опасни на пътя?

bnt avatar logo
от БНТ
21:54, 18.05.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Само за изминалата година са станали близо 1000 тежки катастрофи, причинени от шофьори със стаж под две години. 25% от младите шофьори участват в пътни инциденти, а десетки загиват зад волана.

Безразсъдство и високо самочувствие са качествата, които "натискат" педала на газта на мощни автомобили, които са управлявани от деца шофьори. Често те са провокирани от употребата на наркотици и алкохол. Но никой не е готов за последствията.

"Не е нормално на един абитуриент, на един млад човек, който току-що е взел книжка да му дадеш възможност да кара мощна кола. Това е да заредиш един пистолет и да го дадеш в ръцете на малко дете", коментира Валентин Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Съсловни организации настояват процесът на обучение да бъде дигитализиран. Така ще се следи през какви маршрути е карал курсистът, какви опасности е срещнал по пътя и придобил ли е необходимите умения.

"В този бранш има сериозен сив сектор. Не се дават 31 часа, които трябва да се дават за кормуване. Не се излиза на магистрала, не се кара в тъмната част на деня", посочи Валентин Тодоров.

"Масово в момента не се кара по автомагистрали, по скоростни пътища. И след това, когато един курсист е карал с инструктора само с 40 км/ч, вземе си свидетелството, и се качи на автомагистрала, той никога не се е движил с такава скорост", добави Георги Бързаков – специалист по пътна безопасност.

Субективните фактори, които имат значение на пътя: възпитанието вкъщи и отговорността на родителите към младите шофьори.

"Според мен още от семейството трябва да тръгне това - внимавайте как шофирате, вие сте отговорни и за другите, и за себе си", каза Анна Ризова – шофьор.

Десетки европейски страни са въвели допълнителни изисквания за младите шофьори. Практики, които могат да бъдат внедрени и в нашето законодателство. Управляващите, обаче все нямат време за това, казват пътни експерти. Междувременно десетки младежи загиват на пътя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Културната дипломация е по-силна от традиционната, каза Гордана Силяновска-Давкова
Културната дипломация е по-силна от традиционната, каза Гордана Силяновска-Давкова
Канада, Германия, Швеция и Швейцария постигнаха победи на световното първенство по хокей на лед
Канада, Германия, Швеция и Швейцария постигнаха победи на световното първенство по хокей на лед