НОВИНИ

Президентът на РСМ присъства на премиера на Софийската опера в Скопие

Софийската опера и балет представя "Валкюра" от "Пръстенът на Нибелунга" на Вагнер

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:45, 18.05.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Софийската опера и балет с премиера тази вечер на "Валкюра" от Рихард Вагнер на сцената на Националната опера и балет в Скопие, под режисурата на акад. Пламен Карталов. Събитието е в рамките на майските оперни вечери в столицата на Република Северна Македония.

На събитието присъства и новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова. Тя се срещна с директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов и изрази радост от събитието.

Това е първо представяне на произведение на великия германски композитор на сцената на националната опера и балет в Скопие и първо гостуване на Софийската опера и балет там.

Близо петчасовата постановка на Валкюра започна с препълнена зала и възторжени зрители, за които предизвикателството да видят на живо най-популярната опера от тетралогията "Пръстенът на Нибелунга" е огромно вдъхновение.

Директорът на националната опера и балет в Скопие Васо Ристов не скри пред медиите, че това е истински значимо събитие в културния живот тук, привилегия за него като ръководител на операта и за публиката.

134 души наброява съставът, с който Софийската опера гостува в Скопие.

"Много сме щастливи, че благодарение на подкрепата и на двете министерства на културата на Република България и Република Северна Македония, и на БКИЦ в Скопие имаме възможност да посрещнем Софийската опера и балет с тази огромна постановка, която е върхът в цялостната програма на майските оперни вечери", каза Антония Велева - директор на БКИЦ.

За маестро Пламен Карталов гостуването в Скопие е сбъдване на отдавнашна мечта, станала факт и благодарение на дългогодишното му приятелство с неговия колега Васо Ристов.

"Много съм вдъхновен, защото походът на българския Вагнер намира една нова спирка на световната оперна сцена. След Словения, Болшой театър, два пъти Германия, е чест ние да гостуваме на майските оперни вечери в Скопие и по този начин да открием една нова страница за оперната култура на Скопие", посочи акад. Пламен Карталов.

Диригентът Еван, който от три години работи рамо до рамо с маестро Карталов, е уверен, че публиката тук ще се влюби в Рихард Вагнер, както и той самият.

"Въпреки че постановката е повече от 4 часа, на финала винаги ми се иска да не свършва. Солистите имат изключителни гласове и са брилянтно тренирани на немски език", каза Еван-Алексис Крист.

Езикът на Вагнер не е сложен. Той става опасен за разбиране, когато се прави театър, който подражава на съвремието днес. А в тази спектакъл маестро Карталов споделя, че търси едно фентъзи, което се основава изцяло на музиката на Вагнер, а тя е музика на бъдещето.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стамен Белчев: Очаквам победа срещу Черно море в битката за второто място
Стамен Белчев: Очаквам победа срещу Черно море в битката за второто място
Станислав Генчев: Изключително съм горд от моите футболисти и от поведението им
Станислав Генчев: Изключително съм горд от моите футболисти и от поведението им