НОВИНИ

Хилари Клинтън у нас: България изпреварва ЕС по брой жени на ръководни длъжности

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:20, 18.05.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън е на посещение у нас. В София Клинтън беше домакин на форум, посветен на мястото на жените в света на бизнеса и властта. В срещата участваха още президентката на Косово Вьоса Османи и съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър - Чери.

Първа дама, държавен секретар, жената, която беше на крачка от това да счупи стъкления похлупак и да стане първата жена президент на Съединените щати - Хилари Клинтън. Вече извън активната политика, семейство Клинтън са посветени на фондацията си Clinton Global Iniciative. В София Хилари Клинтън беше домакин на форум под мотото "Премахване на бариерите: Инвестиране в жените предприемачи".

"Правата на жените и момичетата са незавършеното дело на на 21 век. Всяка жена има право да получи образованието, да придобие уменията, които ще са ѝ нужни, за да сбъдне мечтите си и да реализира таланта си", заяви Клинтън.

В световен мащаб жените получават средно 24% по-малко от мъжете за една и съща дейност, казва тя. Все още на ръководни длъжности в държавния и частния сектор преобладават мъже.

"Ако премахнем всички пречки за това жените пълноценно да участват в икономиката по света, значително ще се увеличи БВП на всяка държава. За съжаление на работа все още срещаме сили, които искат тази врата да остане затворена", посочи Клинтън.

1 на всеки 10 жени живее в крайна бедност, а по-голямата част от дамите успяват да намерят предимно по-нископлатена работа.

"В Европа и по-конкретно в ЕС, България значително изпреварва всички останали по отношение на броя жени в парламента и на ръководни длъжности в корпоративния свят. Големи европейски държави имат около 30% жени на високи позиции", коментира Хилари Клинтън.

Във форума участваха и президентът на Косово Вьоса Османи и съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър - Чери. Прищина, която се бори за статут на кандидатка за членство в ЕС, извършва значителни реформи в законодателството си, за да изпълни критериите на Брюксел.

"В правосъдната ни система има още много какво да се желае, особено по отношение на домашното насилие. Хората не разбират, че всичко е свързано - колкото повече жени са финансово независими, толкова по-лесно ще излизат от средата на насилие и ще допринасят за икономиката", каза Вьоса Османи, президент на Косово.

Това е трета визита на Хилари Клинтън у нас. През 1998 г., заедно с Бил Клинтън - тогава президент на САЩ - идват в България, където тя отново повдига въпроса за мястото на жените във властта. Години по-късно, в качеството си на сенатор, Клинтън се обявява "за" приемането на България в НАТО, а през 2013-а, вече като държавен секретар, отново идва в София, за да подчертае нуждата България да работи за своята енергийна независимост.

Снимки: БТА, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байер Левекурзен е първият непобедим отбор в историята на Бундеслигата
Байер Левекурзен е първият непобедим отбор в историята на Бундеслигата
Роберто де Зерби ще напусне Брайтън в края на сезона
Роберто де Зерби ще напусне Брайтън в края на сезона