НОВИНИ

"Еврозаблуди": ЕС е искал да забрани розовия домат?

Съществува ли европейски регламент, който да е заплаха за българската запазена марка - розовият домат

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:17, 18.05.2024
Чете се за: 03:55 мин.
Европа
Слушай новината

Евросъюзът е искал да забрани любимия на хиляди българи розов домат. Такива твърдения се появяват за първи път преди около 10 години, но периодично се разпространяват като нови и след това. Съществува ли европейски регламент, който да е заплаха за българската запазена марка - розовият домат?

Уханни слънчеви домати на трапезата - българите предпочитат розовите не само защото най-вкусните са отгледани на родна земя, но и защото са гордост за земеделското ни производство.

Преди десетина години смут и тревога предизвикват гръмки медийни заглавия - "Брюксел посяга на българския розов домат", "Брюксел точи тесла за българския розов домат", "Брюксел може да забрани българския розов домат, не отговарял на европейските норми и стандарти!"

Цитира се проект на европейски регламент, изтълкуван като заплаха за любимия розов домат, който ще изчезне, защото ще бъде забранен за производство. Темата е чувствителна, тъй като отношението към този български символ е специално - за потребителите, защото е любим, както и за производителите, тъй като е деликатен за отглеждане.

"Самият розов домат е така да се каже нежен като блондинка", коментира Ради Радев, агроном и производител на разсад.

Всичко започва през май 2013 година. Европейската комисия предлага за обсъждане проект на Регламент на Европейския парламент и на Европейския съвет за производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал - или с други думи семена.

Проектът е отхвърлен окончателно с огромно мнозинство от Европейския парламент с 650 гласа "против" регламента и само 15 "за". По-същественото е, че дори в отхвърления документ не се споменава за забрана на български зеленчуци, които са от семена, непреминали процедура за сертификация.

Въпреки че Европа подпомага от години родните производители със средства за отглеждането на домати спекулациите у нас продължават. Кулминацията е през 2016 г., когато Министерството на земеделието и храните излиза с позиция:

"Няма и не съществува Регламент на Европейската комисия, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци, в това число и на розовия домат "Биволско сърце". Няма и съществуващ проект на Регламент, който да забранява това производство", заявяват от МЗХ.

В разгара на спекулациите розовият домат от Куртово Конаре дори влиза в Световната съкровищница на вкусовете.

Това окрилява производителите от селото да се борят за признание и от Европейския съюз и розовият домат да бъде включен в европейския регистър на защитените наименования.

Истинска заплаха за розовия домат никога не е имало, но фалшивото твърдение периодически се завърта отново основно в социалните мрежи.

Най-голямото доказателство за тази заблуда е, че розовият домат винаги е присъствал в менюто на българите и продължава да бъде наша гордост.

Преди изборите за Европейски парламент в новините на БНТ ще разсеем някои от най-популярните заблуди, като посочим фактите за европейски регулации и как те се разминават с широкоразпространена, но напълно невярна информация. Гледайте поредицата ни "Еврозаблуди" в обедните новини в събота и неделя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фил Фоудън спечели наградата за Най-добър футболист за сезона във Висшата лига
Фил Фоудън спечели наградата за Най-добър футболист за сезона във Висшата лига
Георги Глушков присъства на третото издание на фестивала по утринна гимнастика „Ямбол‘24“
Георги Глушков присъства на третото издание на фестивала по утринна гимнастика „Ямбол‘24“