НОВИНИ

Радев: Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа

Така президентът коментира покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 18.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели. Това заяви президентът Румен Радев в коментар след покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

Вижте още в репортажа на Вера Александрова

Според президента тази война ще се разраства.

"Неприемливо е в европейските общества да се насажда нетърпимост към чуждия глас и омраза. Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход. Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от тази насаждана нетърпимост към чуждото мнение", допълни Румен Радев.

По думите му за това са допринесли много политици, партии и медии с тяхното представяне на всеки различен глас като проруски, което е крайно несправедливо и води до тези негативни последствия.

"Всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа. Всеки опит страстите от войната и насилието да се пренасят тук не водят до нищо добро. За такива действия трябва да се търси отговорност. Ако така продължават нещата и не се сложи край на тази война, ще имаме демографски опустошена страна - Украйна, с напълно унищожена инфраструктура, индустрия и производства и това ще доведе до тежки последици не само за Украйна, но и за цяла Европа. Затова всеки ден, в който тази война продължава, е пагубен и за Украйна, и за Русия, и за всички нас. Призовавам за глас на разума, за дипломатически усилия за мир, а не за непрекъснато наливане на оръжие. С или без оръжие отиваме към сходен изход - разликата ще бъдат хиляди човешки жертви и една опустошена страна, за която ние ще трябва да плащаме впоследстие. Това се отразява на всички избори - и в Европа, и в САЩ, и навсякъде по света", каза още Румен Радев.

Президентът поясни, че на тези и на следващите избори българите ще избират между войната и мира.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 18.05.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 18.05.2024 г., 12:20 ч.
Наводнения в Германия: Обявиха бедствено положение
Наводнения в Германия: Обявиха бедствено положение