НОВИНИ

Министерството на отбраната и частни инвеститори спорят за имот в центъра на София

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:27, 18.05.2024
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Малко парче земя в центъра на София предизвика спор между Информационния център на Министерството на отбраната и собствениците на този имот. От военното ведомство твърдят, че имотът е част от стратегически обект и са недоволни, че собствениците са започнали премахването на съоръжения, които попадат в него.

От Информационния център показват документи, с които твърдят, че те са собственици. Според данните на общината от кадастъра обаче - не е точно така. Имотът е бил купен през областната управа през 2005 година.

Според Министерството на отбраната спорният имот е тяхна собственост. Оттам разполагат със скици, актове за държавна собственост, както и вписване в кадастъра.

"Ние имаме всички необходими документи, разрешително за строеж, разрешителни за експлоатация, скици. Сградата съществува от 70-те години на миналия век, собственост е на министерството от 1988 година", каза Тома Иванов - заместник-директор на Информационния център на Министерството на отбраната.

Така нареченият "подиум", който е обект на спора, всъщност е железобетонна тераса, част от сградата на Военния информационен център, която се отдава под наем на заведение. Според военните сградата е стратегически обект. През април обаче е получено писмо от фирмата закупила земята в съседство, която твърди, че военните са построили незаконен дървен подиум върху техния имот и заради това ще го съборят. Следват протестни писма до различни институции.

"Ако се разруши този фундамент, върху който е сградата, това ще нанесе щети и върху основната фасада", обясни Тома Иванов.

В неделя разчистването на съоръженията вече е започнало, разказват наематели, които стопанисват обекта от 20 години.

"От 12 години плащаме тротоарно право за този тротоар с разрешение и одобрение на кмета на общината, главния архитект на София, КАТ", посочи Божидар Иванов.

Според военните вероятно при закупуването на имота е била допусната грешка и така спорната зона е попаднала в скицата на съседите им. Според тях друг вариант освен запазване на собствеността на МО във вида, в който е в момента няма.

"Ще бъдем принудени да атакуваме сделката в съда", коментира Тома Иванов.

Проверка на общината е установила, че според графичните данни сградата на Информационния център не е с постоянен устройствен статут. Оттам обясняват, че тя е предадена за ползване преди години от Комитета по туризъм към Министерския съвет. Разминаването в скиците обясняват така.

"Най-вероятно тогава не са се съобразявали с границите. Разликата между двете скици е в контура на сградата, но не и в контура на собствеността. Излиза, че сградата навлиза в чужда собственост, което според мен не е възможно, още повече, че има предходна скица, която показва, че там не е отбелязана тази тераса, тази сграда, която е от 2010 г. Това, за което те пледират, е направено 2017 г. За да има разлика в кадастралната карта, трябва да има заповед, трябва някой да ми даде още данни. Тоест аз не съм човекът, който ще прецени кое е истина", обясни арх. Николай Христов, заместник-кмет на район "Средец".

Според заместник-кмета премахването на съоръженията, изградени върху спорната тераса, е законно.

"Никой не ми е представил документи, чертеж , планове и одобрен проект за тези тоалетни и за тази барака отпред. Собственикът на имота може да си ги премахне съвсем спокойно, без да пита никого".

От район "Средец" заявиха, че частният собственик има право само да възстанови съществуващата конструкция в границите на имота, без да я променя. Също така да подменя настилка, без да навлиза в зелените площи. Фирмата собственик и инвеститорите не бяха открити за коментар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят на Роберт Фицо се изправи пред съда
Нападателят на Роберт Фицо се изправи пред съда
Две обещаващи разработки на ваксина срещу СПИН ще бъдат пуснати за клинични изпитания
Две обещаващи разработки на ваксина срещу СПИН ще бъдат пуснати за клинични изпитания