НОВИНИ

Нападателят на Роберт Фицо се изправи пред съда

Състоянието на словашкия премиер е стабилно

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:41, 18.05.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Нападателят, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо, остава в ареста до началото на делото срещу него. 71-годишният бивш охранител Юрай Цинтула се появи за първи път публично от атентата срещу Роберт Фицо. Състоянието на словашкия премиер остава сериозно, но стабилно, след като вчера той претърпя втора операция.

С бронежилетка и каска, обграден от тежковъоръжени полицаи - нападателят, идентифициран от полицията като Юрай Ц. излезе от съда в град Пезинок - недалеч от Братислава, където му беше постановена мярка задържане.
атмосфера.

Сградата на съда беше охранявана от маскирани полицаи, въоръжени с автомати. Медиите не бяха допуснати в съда, а журналистите бяха държани извън сградата. Следователи претърсиха апартамента му в град Левице, от където са иззети документи и доказателства. Претърсена е и къщата в Яблоновце, където нападателят и съпругата му са прекарвали време.

Привърженици на словашкия премиер Роберт Фицо се събраха на демонстрация в негова подкрепа пред болницата в Банска Бистрица. Вчера Фицо претърпя втора двучасова операция за отстраняване на мъртви тъкани от огнестрелните рани и състоянието му остава сериозно.

"Трябва да се каже, че вчерашната операция завърши с положителна прогноза за здравето му", каза Зузана Долинкова - министър на здравеопазването на Словакия.

Словашкият вицепремиер Роберт Калиняк заяви, че Фицо няма да бъде прехвърлен в Братислава през следващите няколко дни.

"Няколко чудеса се случиха в Банска Бистрица през последните дни и всички те са извършени от ръцете на докторите и медицинските сестри в болница Рузвелт. Премиерът е в съзнание, състоянието му се подобрява", каза Роберт Калиняк - вицепремиер и министър на отбраната на Словакия.

По улиците на Братислава хората казват, че гневът е бил очевиден, когато Фицо и неговият кандидат за президент Петер Пелегрини спечелиха изборите, но атентат е бил неочакван.

"Роберт Фицо е човек, който е много харесван и много мразен. Мисля, че ще стане по-силен политически. Не знам дали това е наистина добре за Словакия. Ще видим", каза Ленка - социален работник в Братислава.

Агресията между политиците в Словакия ескалира - първо с ковид ваксините, после и с войната в Украйна, заради свободата на медиите и чуждото влияние в страната. Привърженици на Роберт Фицо публично наричаха президента Зузана Чапутова "американска наложница", самият премиер я определяше като американски агент. Последваха смъртни заплахи срещу него, които съдържат същия език на омразата. Сега обвиненията за покушението има и към опозицията и към медиите.

"Политиците атакуват медиите в Словакия от дълго време и не само медиите - нападат хората с език, с който не би се обърнал човек и към врага си и управляващи и опозиция. Политическата култура не е много висока. И така идва въпросът - кое е първо - яйцето или кокошката", коментира Сона Вейшова - ръководител на отдел "Международни новини" към РТВС.

Това трябва да е като сигнал за тревога и за други държави, че когато позволяват да се шири омраза и я разпространяват в социалните медии, това има последствия и примерът е Словакия, казват журналистите в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канада, Германия, Швеция и Швейцария постигнаха победи на световното първенство по хокей на лед
Канада, Германия, Швеция и Швейцария постигнаха победи на световното първенство по хокей на лед
Джонатан Линдсет: Най-важно е да спечелим мачовете до края на сезона
Джонатан Линдсет: Най-важно е да спечелим мачовете до края на сезона