НОВИНИ

ЕК договори ускорена доставка на 10 милиона дози от ваксината на "Пфайзер"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:16, 16.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Еврокомисия и "Пфайзер - Байонтек" се разбраха да ускорят доставката на 10 милиона дози през второто тримесечие на тази година, като по този начин предоставените ваксини могат да достигнат над 200 милиона. А Европейската агенция по лекарствата разследва дали отделните случаи на тромбоза са вследствие на ваксинацията с "Астра Зенека".

Според директора на Европeйската агенция по лекарствата Емър Кук засега няма доказателства за връзка между възникването на тромбози и ваксините на "Астра Зенека". Въпреки това от агенцията разглеждат подробно всеки един случай, а оценката на специалистите ще бъде представена в четвъртък. Все повече държави спират временно употребата на ваксината на "Астра Зенека"”.

"Пандемията от COVID-19 е глобална криза с опустошително въздействие върху социалната сфера, икономиката и здравеопазването. и огромно бреме за здравните системи на Евросъюза. Ваксините срещу COVID-19 помагат за защитата на хората от болестта, особено медиците и уязвимите групи като възрастните хора и хронично болните. Това е много важен аспект в процеса на оценяване на ползите и рисковете. Докато разследването продължава, ние оставаме твърдо убедени, че ползите от ваксината "Астра Зенека" в предпазването от COVID-19 и намаляването на риска от постъпване в болница надхвърля рисковете от странични ефекти", заяви Емър Кук, директор на Европейската агенция по лекарствата.

Здравните министри на страните от ЕС обсъдиха днес временното спиране на
ваксинацията с "Астра Зенека". Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес припомни, че държавите имат право да вземат такова решение като предпазна мярка. Според нея ЕС няма да прави компромиси със безопасността на ваксините.

По повод недоволството на някои държави от разпределението на ваксините, Кириакидес каза, че то се извършва на при пълна прозрачност на пропорционален принцип според населението на държавите, освен ако държавите не решат да се отказват от своите дялове. Утре Европейската комисия ще представи предложението си за създаване на дигитални ваксинационни сертификати.

По повод недоволството на някои държави от разпределението на ваксините, Кириакидес каза, че то се извършва на при пълна прозрачност на пропорционален принцип според населението на държавите, освен ако държавите не решат да се откажат от своите дялове. Утре Европейската комисия ще представи предложението си за създаване на дигитални ваксинационни сертификати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал ще брани крехкия аванс срещу амбицираната Аталанта
Реал ще брани крехкия аванс срещу амбицираната Аталанта
Недостиг на COVID легла в Карлово и Сопот, пренасочват пациенти към Пловдив
Недостиг на COVID легла в Карлово и Сопот, пренасочват пациенти към Пловдив