НОВИНИ

София с онлайн система за прием в първи клас от 29 март

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:00, 16.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

София с онлайн система за прием в първи клас от 29 март. Кандидатстването и записването вече ще става изцяло онлайн. Ако родителите имат въпроси как - могат да питат по телефона. А на тези, които не разполагат с дигитално устройство за достъп, ще се помага на място, в избраното училище, обясниха от Столичната община.

СНИМКА: Карина Караньотова

Общинските училища, които се очаква и тази година да приемат над 12 000 първолаци, са 168. Недостиг на места няма да има, уверяват от общината, а критериите за прием остават непроменени.

"Знаете, че у нас действа много либерална система, която позволява освен в това заведение, в което се гарантира място в зоната на адреса, родителят има правото да кандидатства навсякъде на територията на Столичната община", заяви Тодор Чобанов, заместник-кмет по образование.

Единственият критерий, който засега няма да се проверява служебно, е съдебното удостоверение за осиновено дете.

"Заявяване за записване, удостоверение за променяне на настоящ адрес на детето, удостоверение за променяне на постоянен адрес на детето, удостоверение за семейно положение, удостоверение от районната администрация за настоящ адрес, решения на ТЕЛК и оригинала на удостоверението за завършена предучилищна група. Всички тези неща от утре вече ги няма, те ще се проверяват служебно и автоматично", коментира Генчо Керезов, заместник-кмет по дигитализация на Столичната община.

В системата има и карта с прилежащите райони, за лесно ориентиране - кои са училищата във вашия квартал. Родителите, които вече имат профил в системата за детските градини, ще могат да ги използват и сега за 1-ви клас.

В следващите няколко дни старата система няма да работи, а новата ще е достъпна от 29 март. До 19 април ще бъдат актуализирани всички свободни места. След това започва кандидатстването, което е до 28 май. Първото класиране е на 4 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма места за болни от COVID-19 в Гоце Делчев
Няма места за болни от COVID-19 в Гоце Делчев
Манчестър Сити гледа към 1/4 финалите в ШЛ, способен ли е Гладбах на чудо?
Манчестър Сити гледа към 1/4 финалите в ШЛ, способен ли е Гладбах на чудо?