НОВИНИ

Д-р Маджаров, БЛС: Руска рулетка е да не си боледувал и да контактуваш с много хора

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 16.03.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Здраве
Слушай новината

Руска рулетка е в условията на вълна на епидемията, ако не си боледувал, сега да излизаш и да контактуваш с много хора. Това каза в "Денят започва" председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Той подчерта, че спирането на плановите операции има не толкова противоепидемична цел колкото да осигури персонал, "особено реаниматори за грижата, която трябва да се даде на COVID болните".

Д-р Маджаров подчерта, че няма недостиг на легла.

"Трябва да сме все пак категорични, че в момента не наблюдаваме това, което виждахме сред колегите - този страх, объркване, на някои места откази да се преструктурират", каза председателят на БЛС.

Той призова в личен план всеки да се съобрази с опасността за своето здраве.

Д-р Маджаров каза, че няма лечебно вещество, което да няма никакви странични ефекти.

"При нас винаги се разглеждат нещата така - претеглят се ползите спрямо рисковете и ако един препарат е с минимални потенциални рискове на фона на огромните ползи, които се очакват от него - той се прилага", каза той.

"Няма лечебно вещество, което да няма никакви странични ефекти. Всеки пациент и лекар е длъжен да съобщава за нежелани реакции след прием на дадено лекарство. Има органи, които събират тази информация и преценят. Ако ние продължим по този начин, всеки един такъв единичен случай да е повод за спиране на ваксинацията, ние ще се ваксинираме 10 години", заяви председателят на БЛС.

Той подчерта, че отговорността да си поставяме ваксини не е застрашаващо здравето, колкото е превенция, която ще ни спаси от по-тежки последствия.

По думите му спирането на ваксинация с "Астра Зенека" не е решение, базирано на науката, а е по-скоро под натиска на общественото мнение.

Вижте още във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция връща картина на Густав Климт, присвоена от нацистите
Франция връща картина на Густав Климт, присвоена от нацистите
Григор Димитров с удобен съперник на старта в Акапулко
Григор Димитров с удобен съперник на старта в Акапулко