Д-р Маджаров, БЛС: Руска рулетка е да не си боледувал и да контактуваш с много хора

от БНТ
08:54, 16.03.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Здраве
Слушай новината

Руска рулетка е в условията на вълна на епидемията, ако не си боледувал, сега да излизаш и да контактуваш с много хора. Това каза в "Денят започва" председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Той подчерта, че спирането на плановите операции има не толкова противоепидемична цел колкото да осигури персонал, "особено реаниматори за грижата, която трябва да се даде на COVID болните".

Д-р Маджаров подчерта, че няма недостиг на легла.

"Трябва да сме все пак категорични, че в момента не наблюдаваме това, което виждахме сред колегите - този страх, объркване, на някои места откази да се преструктурират", каза председателят на БЛС.

Той призова в личен план всеки да се съобрази с опасността за своето здраве.

Д-р Маджаров каза, че няма лечебно вещество, което да няма никакви странични ефекти.

"При нас винаги се разглеждат нещата така - претеглят се ползите спрямо рисковете и ако един препарат е с минимални потенциални рискове на фона на огромните ползи, които се очакват от него - той се прилага", каза той.

"Няма лечебно вещество, което да няма никакви странични ефекти. Всеки пациент и лекар е длъжен да съобщава за нежелани реакции след прием на дадено лекарство. Има органи, които събират тази информация и преценят. Ако ние продължим по този начин, всеки един такъв единичен случай да е повод за спиране на ваксинацията, ние ще се ваксинираме 10 години", заяви председателят на БЛС.

Той подчерта, че отговорността да си поставяме ваксини не е застрашаващо здравето, колкото е превенция, която ще ни спаси от по-тежки последствия.

По думите му спирането на ваксинация с "Астра Зенека" не е решение, базирано на науката, а е по-скоро под натиска на общественото мнение.

Вижте още във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Франция връща картина на Густав Климт, присвоена от нацистите
Франция връща картина на Густав Климт, присвоена от нацистите
Григор Димитров с удобен съперник на старта в Акапулко
Григор Димитров с удобен съперник на старта в Акапулко