НОВИНИ

ЕК иска спиране на 65 процента от фондовете за Унгария

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:15, 18.09.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
приеха промените закона управление средствата еврофондовете
Слушай новината

Европейската комисия предложи днес спирането на 65% от плащанията по три оперативни програми от кохезионната политика за Унгария. Мярката се прилага за първи път е и част от новото законодателство на Брюксел, което обвързва плащанията от евробюджета със зачитането на върховенството на закона.

Сега държавите членки имат един месец, за да решат с квалифицирано мнозинство (най-малко 15 от 27-те страни, представляващи поне 65% от населението на Европейския съюз) дали да приемат спирането на евросредствата за Унгария.

"Днешното решение е ясна демонстрация на решимостта на Европейската комисия да защити бюджета на ЕС и да използва всички инструменти, с които разполага, за да гарантира тази важна цел", заяви еврокомисарят по бюджета и администрацията Йоханес Хан.

Брюксел предприе стъпката след интензивен диалог с унгарските власти през последните месеци, който доведе до това, че Унгария предложи набор от мерки за справяне с проблемите - обект на критики. Еврокомисията отчита, че мерките биха могли да доведат до подобрение, ако се прилагат правилно. Въпреки това на този етап смята, че част от фондовете за Будапеща трябва да бъдат спрени.

Регламентът за обвързаност на бюджета на Съюза с принципите на правовата държава цели да защити финансовите интереси на ЕС. Той се прилага от януари 2021 година. Оттогава Комисията наблюдава ситуацията във всички държави и събира информация.

Процедурата в случая с Унгария е първата по регламента. Притесненията на Брюксел по отношение на Унгария са свързани с непрозрачни обществени поръчки, липсата на прозрачност при използването на евросредствата и липсата на напредък в борбата с корупцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решение за изхвърлените цигари в Дания: Компаниите ще плащат за почистването на фасовете
Решение за изхвърлените цигари в Дания: Компаниите ще плащат за почистването на фасовете
Саша Илич: Знам отлично какво означава дербито между ЦСКА и Левски
Саша Илич: Знам отлично какво означава дербито между ЦСКА и Левски