Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕК одобри 16 млн. евро за разширяване на газохранилището в Чирен

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:55, 08.08.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
започват строителните дейности разширяването газовото хранилище чирен
Слушай новината

Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавната помощ, българска мярка в размер на 16 млн. евро в подкрепа на разширяването на газохранилището на „Булгартрансгаз“ в Чирен.

„Булгартрансгаз“ ще инвестира около 285 млн. евро за разширяване на капацитета на газохранилището в Чирен, което е единственото съоръжение за съхранение на природен газ в България. Очаква се капацитетът за съхранение да нарасне от 550 млн. на 1 млрд. кубични метра. Ще бъде увеличен и капацитетът за изтегляне и подаване на природен газ в мрежата.

България уведоми Комисията за плановете си да подкрепи инвестицията на „Булгартрансгаз“ с 9-годишна публична гаранция по заема за финансиране на мярката в размер на 16 млн. евро. Целта е да се гарантира сигурността на доставките на газ, да се засили конкуренцията на пазара на газ, включително благодарение на по-голямата интеграция на съоръжението към мрежата, и да се насърчи търговията с газ в региона.

Разширяването на газохранилището в Чирен е проект от общ интерес („ПОИ“), включен в петия списък на ПОИ. ПОИ имат за цел завършването на европейския вътрешен енергиен пазар, за да се помогне на ЕС да постигне целите си в областта на енергетиката и климата.

Комисията оцени схемата съгласно член 107, параграф 3, буква в) от ДФЕС, който позволява на държавите членки да подкрепят развитието на някои икономически дейности при определени условия, и Насоките относно държавната помощ в областта на климата, опазването на околната среда и енергетиката (CEEAG).

Комисията установи, че българската схема е необходима и подходяща за улесняване на инвестициите на „Булгартрансгаз“ в съоръжението му за съхранение на природен газ. Освен това Комисията стигна до заключението, че схемата е пропорционална, тъй като помощта ще бъде ограничена до необходимия минимум, за да се гарантира инвестицията в съоръжението, и няма да има неоправдани отрицателни ефекти върху конкуренцията и търговията в ЕС. Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Неповерителната версия на решението ще бъде представена под № SA.106120 в регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията, посветен на конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Барчовски: Приемлив жребий, много е рано за някакви прогнози
Росен Барчовски: Приемлив жребий, много е рано за някакви прогнози
Давид Фернандес Борбалан е новият председател на Съдийската комисия към БФС
Давид Фернандес Борбалан е новият председател на Съдийската комисия към БФС