НОВИНИ

ЕК одобри българска схема от 28 милиона евро в подкрепа на туроператорите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:33, 27.07.2020
Чете се за: 00:37 мин.
По света
одобри българска схема милиона евро подкрепа туроператорите

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 28 милиона евро (55 милиона лева) в подкрепа на туроператорите, принудени да ограничат или да преустановят дейността си поради ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус. Мярката е в съответствие с временната рамка за държавна помощ на Брюксел.

Съгласно мярката туроператорите имат право да получат 35 евро за всеки пътник, който е резервирал туристически пакет чрез тях, който включва полет към България. Мярката се отнася за полети между 14 май и 31 декември 2020 г. Схемата ще бъде под формата на преки грантове.

Мярката е отворена за всички туроператори и превозвачи, независимо от държавата на регистрация, и за всички пътници, независимо от страната на произход. Целта на мярката е да стимулира входящия туризъм. Мярката ще улесни достъпа до финансиране и ще смекчи внезапния недостиг на средства, пред които са изправени засегнатите компании.

Еврокомисията установи, че българската мярка е в съответствие с условията, заложени във временната рамка, а именно - помощта няма да надвишава 800 000 евро за компания и ще бъде отпусната не по-късно от 31 декември 2020 г. На тази основа Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва антисемитски призиви от криминално проявен мъж
Прокуратурата разследва антисемитски призиви от криминално проявен мъж
Вандерсон с тежка контузия, предстои му операция
Вандерсон с тежка контузия, предстои му операция