ЕК подписа договор за нови 150 млн. дози от ваксината на "Модерна"

от БНТ , Източник: БГНЕС
14:20, 22.06.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
3600 дози ваксината модерна пристигнаха нас
Слушай новината

Европейската комисия подписа нов договор с "Модерна" за доставка на 150 милиона дози ваксина. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Днес гарантирахме получаване на 150 милиона допълнителни дози ваксина "Модерна". Подписахме също договор за доставка на ваксини от следващо поколение", заяви фон дер Лайен.

На свой ред представителят на ЕК Стефан Де Кеерсмакер обясни на брифинг в Брюксел, че става дума за "допълнение към договора с "Модерна", според което "ваксината може да бъде доставена от третото тримесечие на 2021 до 2022 г."

"Договорът включва също възможността за получаване на ваксини срещу нови щамове, както и ваксини, предназначени за деца", каза Де Кеерсмакер.

"Страните от ЕС ще могат да се разпореждат с тази ваксина с достатъчна гъвкавост в зависимост от епидемиологичната ситуация, включително правото да продават или да я прехвърлят на трети страни, което включва и инициативата COVAX", допълва още той.

"Модерна" планира да разшири производството на ваксината си срещу COVID-19

Европейската комисия очаква да постигне ваксинация на 70% от възрастното население на държавите от ЕС през юли и вече подготвя запас от ваксини за евентуална реваксинация през втората половина на годината.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премахват ограниченията за български граждани при влизане в Белгия
Премахват ограниченията за български граждани при влизане в Белгия
Уволниха директорката на РИОСВ-Бургас заради строителство в "Каваците"
Уволниха директорката на РИОСВ-Бургас заради строителство в "Каваците"