НОВИНИ

ЕК потвърди днес, че е получила българските планове за справедлив преход

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:05, 02.10.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
потвърди получила българските планове справедлив преход
Слушай новината

Европейската комисия потвърди днес, че е получила в събота от българските власти териториалните планове за справедлив преход. Говорител на комисията уточни, че в срок до четири месеца може да се очаква оценката на ЕК. В първите два месеца Комисията може да представи своите забележки, ако има такива, а в следващите два - да реши дали одобрява направените предложения.

“Ще преценим доколко плановете съдържат всичко необходимо, очертаните цели и начините, които се предвиждат за подкрепа на засегнатите региони, преминаващи към по-чиста икономика. На тази основа ще преценим дали да одобрим плановете. Не мога да кажа какви суми са предвидени за отделните дейности, залегнали в плана”, каза говорител на ЕК.

Протестиращите енергетици изготвиха шест искания към правителството

Европейската комисия съобщи още, че в петък България е поискала промяна и в своя План за възстановяване и устойчивост.

Искането на България се основава на необходимостта да се вземе предвид намаляването на максималната безвъзмездна помощ по Механизма за възстановяване и устойчивост от 6,27 милиарда евро на 5,69 милиарда евро. Ревизията е част от актуализацията от юни 2022 г. и отразява сравнително по-добрия икономически резултат на България през 2020 г. и 2021 г. от първоначално предвидения.

Териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони - ябълка на раздора в парламента

Предложеното от България изменение на плана, което сега ще бъде оценено от Комисията, засяга 17 инвестиции, включени в първоначалния план. Някои от тези инвестиции са намалени, като тези, свързани с енергийната ефективност на обществените сгради, националната инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници и модернизацията на болничните съоръжения. От плана са премахнати три инвестиции, а именно тези в подкрепа на дигиталната трансформация на Български пощи, изграждането на интермодален транспортен терминал в Русе и дигитализиране на управлението, контрола и ефективното използване на водите.

Сега Комисията разполага с до два месеца, за да оцени дали промененият план все още отговаря на всички критерии. Ако оценката на Комисията е положителна, тя ще направи предложение за изменено решение за изпълнение на Съвета, което да отрази промените в българския план. След това държавите членки ще разполагат с до четири седмици, за да одобрят оценката на Комисията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мечка подгони туристи, опитали да я нахранят и да се снимат с нея
Мечка подгони туристи, опитали да я нахранят и да се снимат с нея
Кремъл: Европейските ограничения за влизане на автомобили с руски номера са абсурдни
Кремъл: Европейските ограничения за влизане на автомобили с руски номера са абсурдни