НОВИНИ

ЕК предлага мерки за защита на свободата и независимостта на медиите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова , Източник: БНР
13:11, 16.09.2022 (обновена)
Чете се за: 06:52 мин.
Европа
срещата брюксел спешно подготвя законодателни предложения справяне енергийната криза
Слушай новината

Европейската комисия представи днес законодателно предложение за защита на свободата и независимостта на медиите в Евросъюза. Регламентът поставя акцент върху гаранциите за политическа ненамеса в редакционните решения, независимо финансиране на обществените медии, както и прозрачност на медийната собственост и разпределението на държавната реклама.

Еврокомисията предлага създаването на Европейски медиен съвет, съставен от националните медийни органи, който да следи за прилането на медийната правна рамка, да се изказва по мерките, които държавите приемат и да съветва Еврокомисията при изготвянето на становища.

Предложението на Еврокомисията за нов европейски медиен закон предстои да бъде обсъдено от държавите-членки и парламента и да бъде гласувано от тях.

Зам.-председателят на ЕК по ценностите и прозрачността, Вера Йоурова, каза:

„През последните години станахме свидетели на различни форми на натиск върху медиите. Крайно време е да действаме. Трябва да установим ясни принципи: никой журналист не трябва да бъде шпиониран заради работата си; никоя обществена медия не трябва да се превръща в пропаганден канал. Това е, което предлагаме днес за първи път в историята: общи гаранции за защита на свободата на медиите и плурализма в ЕС".

Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар, добави:

„ЕС е най-големият демократичен единен пазар в света. Медийните компании играят жизненоважна роля, но са изправени пред намаляващи приходи, заплахи за свободата и плурализма, появата на много големи онлайн платформи, и смесица от различни национални правила. Европейският закон за свободата на медиите предоставя общи предпазни мерки на ниво ЕС, за да се гарантира плурализма и че нашите медии могат да работят без никаква намеса, независимо дали са частни или обществени. Нов европейски орган ще насърчава ефективното прилагане на тези нови правила за свобода на медиите“.

Защита на редакционната независимост

Регламентът ще изисква от държавите-членки да зачитат ефективната редакционна свобода на доставчиците на медийни услуги и да подобрят защитата на журналистическите източници. Освен това доставчиците на медийни услуги ще трябва да осигурят прозрачност на собствеността чрез публично разкриване на тази информация и да предприемат мерки с оглед гарантиране на независимостта на отделните редакционни решения.

Без използване на шпионски софтуер срещу медии

Законът за свободата на медиите включва силни гаранции срещу използването на шпионски софтуер срещу медии, журналисти и техните семейства.

Независими обществени медии

Там, където съществуват обществени медии, осигуреното им финансиране трябва да бъде адекватно и стабилно, за да се гарантира редакционна независимост. Ръководителят и управителният съвет на обществените медии ще трябва да се назначават по прозрачен, открит и недискриминационен начин. Доставчиците на обществени медийни услуги трябва да предоставят разнообразна информация и мнения по безпристрастен начин в съответствие с мисията си за обществена услуга.

Тестове за медиен плурализъм

Законът за свободата на медиите ще изисква от държавите-членки да оценят въздействието на концентрациите на медийния пазар върху медийния плурализъм и редакционната независимост. Той също така ще изисква всяка законодателна, регулаторна или административна мярка, предприета от държава членка, която би могла да засегне медиите, да бъде надлежно обоснована и пропорционална.

Прозрачна държавна реклама

Законът за свободата на медиите ще установи нови изисквания за разпределяне на държавна реклама към медиите, така че тя да бъде прозрачна и недискриминационна. Законът също така ще повиши прозрачността и обективността на системите за измерване на аудиторията, които оказват влияние върху приходите от медийна реклама, по-специално онлайн.

Защита на медийното съдържание онлайн

Надграждайки Закона за цифровите услуги, Законът за свободата на медиите включва гаранции срещу неоправдано премахване на медийно съдържание, произведено в съответствие с професионалните стандарти. В случаи, които не включват системни рискове, като например дезинформация, големите онлайн платформи, които възнамеряват да свалят определено законно медийно съдържание, което се счита за противоречащо на политиките на платформата, ще трябва да информират доставчиците на медийни услуги за причините, преди премахването да влезе в сила. Всички жалби, подадени от доставчици на медийни услуги, ще трябва да се обработват с приоритет от тези платформи.

Ново потребителско право за персонализиране на медийното съдържание

Законът за свободата на медиите ще въведе право на персонализиране на медийното съдържание на устройства и интерфейси, като например свързани телевизори, позволявайки на потребителите да променят настройките по подразбиране, за да отразяват собствените си предпочитания.

Европейската комисията предлага да се създаде нов независим Европейски съвет за медийни услуги, съставен от национални медийни органи. Органът ще насърчава ефективното и последователно прилагане на медийната правна рамка на ЕС, по-специално като подпомага Комисията при изготвянето на насоки по въпроси, свързани с медийното регулиране. Той също така ще може да издава становища относно национални мерки и решения, засягащи медийните пазари и концентрациите на медийния пазар.

Съветът също така ще координира националните регулаторни мерки по отношение на медии извън ЕС, които представляват риск за обществената сигурност, за да се гарантира, че тези медии не заобикалят приложимите правила в ЕС. Той ще организира диалог между големите онлайн платформи и медийния сектор за насърчаване на достъпа до разнообразни медийни предложения и за наблюдение на съответствието на платформите с инициативите за саморегулиране, като Кодекса на ЕС относно дезинформацията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серина Уилямс приветства Федерер в клуба на пенсионерите
Серина Уилямс приветства Федерер в клуба на пенсионерите
Горещо време и днес с температури между 28° и 37° следобед
Горещо време и днес с температури между 28° и 37° следобед