Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕК призова България, Румъния и Хърватия незабавно да бъдат приети в Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:30, 16.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия призова държавите-членки на ЕС да приемат България, Румъния и Хърватия в Шенген без допълнително забавяне.

Брюксел представи днес най-новия си доклад за разширяването на шенгенското пространство. В документа за пореден път се подчертава, че е България и Румъния са изпълнили всички условия за приемане преди повече от 10 години. Еврокомисията е готова да предостави допълнителна информация от последната си мисия в България и Румъния на Нидерландия, която е все още е против приемането ни в Шенген.

Време е да кажем "Добре дошли в Шенген" на България, Румъния и Хърватия, каза еврокомисарят на вътрешните работи Илва Йохансон.

"България, Румъния и Хърватия са готови да се присъединят. И аз бих казала ЕС е готов да ги приветства. Очаквам държавите-членки да вземат това важно, историческо и положително решение. Това е момент на огромна гордост за гражданите на тези държави и най-важното: решение, което е в интерес на всички ни", заяви Йохансон.

Според анализа на Еврокомисията, България е въвела силно управление на границите с ефективно наблюдение и системни проверки. Шенгенската информационна система е добре изградена, а страната е показала, че разполага с необходимите структури.

Илва Йохансон припомни, че България и Румъния доброволно са поканили мисия, която да провери прилагането на най-новите шенгенски правила. Тя заяви, че Еврокомисията е готова да предостави цялата необходима информация на Нидерландия и други държави, които се интересуват от нея.

Гласуването за приемането на трите страни в Шенген ще бъде на 8 декември на срещата на министрите на вътрешните работи. Според Йохансон ще има две гласувания - едно за Хърватия и едно за България и Румъния, които вървят в пакет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Росен Христов: България трябва да модернизира ТЕЦ-овете си до 2026 г. или да ги затвори наполовина
Росен Христов: България трябва да модернизира ТЕЦ-овете си до 2026 г. или да ги затвори наполовина
ГЕРБ-СДС и "Възраждане" обсъдиха бюджета за догодина
ГЕРБ-СДС и "Възраждане" обсъдиха бюджета за догодина