НОВИНИ

Политическите реакции в парламента след взрива край полско-украинската граница

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:24, 16.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас

След инцидента край полско-украинската граница не закъсняха и политическите реакции в парламента. В тази деликатна ситуация изказванията са премерени. Депутатите са на мнение, че първо трябва да се изяснят всички факти около случилото се.

От ГЕРБ казаха, че са солидарни със съюзниците на България и трябва да засилваме отбраната си. Няма рискове за България, заявиха от ПП, но констатираха, че превъоръжаването ни е закъсняло с 30 години. От ДПС се обявиха за мирно решаване на конфликта. Според "Възраждане" това може да е заблудена ракета. Стефан Янев от "Български възход" заяви, че не бива да се предпоставят резултатите от разследването и вероятно става дума за инцидент.

Даниел Митов, ГЕРБ-СДС: Преди да изразяваме притеснения трябва да се установят фактите. Русия обстреля Украйна с най-големия брой ракети. В Полша се получават взривове. Трябва да се установят фактите за тяхното производство и от къде са изстреляли. Виждате, че всички държави са внимателни, защото не бива да има необмислени становища и действия. Дали ще има среща по член 4 от вашингтонския договор, ще може да се вземе решение, когато са известни всички факти. Изразяваме солидарност със съюзниците си, Полша е наш съюзник. Всяка натовска държава трябва да засилва отбраната си в тази ситуация. Работим затова България да модернизира бойните си способности.

Джейхан Ибрямов, ДПС: "Позицията на ДПС е ясно мирно решаване на този конфликт. Ние сме съпричастни с борбата с украинския народ. Има оскъдна информация. Да оставим специалистите да установяват какво точно се е случило. Надяваме се да излезе достоверната информация какво се е случило. Нека изчакаме официалната информация дали е предизвикано или не. Факт е, че войната в 21 век не носи положителен ефект".

Даниел Лорер, "Продължаваме Промяната": "Разтревожени сме за инцидента в Полша - наш партньор. Взривът е все още от неустановен източник. Следим ситуацията. Очакваме на комисията днес да чуем повече. За България няма никакви рискове. Ситуацията се контролира. Такива неща се случват, когато има конфликт. Нуждата от превъоръжаване е закъсняла от 30 години. Искаме да има български посланик в НАТО. Трябва да има модерна система за противовъздушна отбрана".

Стефан Янев, "Български възход": "Преди да говорим за рисковете, да оценим реално ситуацията. Дали говорим за инцидент или за целенасочена атака е рано да се каже. Вероятно става въпрос за украинска ракета. Не бива да предрешаваме резултатите от това разследване. По-скоро изглежда като инцидент".

Костадин Костадинов - "Възраждане": Въпрос на време беше да се случи. Остава да се разбере - от руските или украинските сили е. Вероятността на 99,9% е да е заблудена ракетата. Солидарност да изразяваме за "трактор в Полша" - няма за какво".

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСИ: Общият среден доход леко изпреварва ръста на разходите, потреблението намалява
НСИ: Общият среден доход леко изпреварва ръста на разходите, потреблението намалява
Дина Аверина и Арина Аверина няма да участват в състезанието за Купата на Русия по художествена гимнастика
Дина Аверина и Арина Аверина няма да участват в състезанието за Купата на Русия по художествена гимнастика