НОВИНИ

Екипът на Бербатов: Няма съдебно решение, легитимиращо Михайлов като президент на БФС

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:22, 17.05.2023
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
бербатов поиска оставки бфс загубите националния отбор евроквалификациите
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов и неговият екип публикуваха изявление на страницата на своята кампания във Фейсбук, в което бяха категорични, че няма решение на Съда, което да легитимира Борислав Михайлов като президент на централата.

Информацията, която бе публикувана от екипа на Бербатов се отнася до делото на ФК Русокастро, в което се оспорват резултатите от конгреса на БФС през октомври 2021-а година, на който Борислав Михайлов бе избран за президент на централата.

Първоначално, жалбата на ФК Русокастро бе отхвърлена от Софийски градски съд (СГС), тъй като оттам излязоха с мотив, че клубът няма правен интерес в казуса, тъй като е изключен от БФС. От Апелативния съд обаче са взели решение за преразглеждане на делото и то е било върнато в СГС.

Припомняме ви, че в началото на тази година Апелативния съд определи Борислав Михайлов за легитимно избрания президент на БФС по делото на ФК Балкан Варвара, отхвърляйки по този начин становището на СГС, който определи конгреса от октомври 2021-а година като "нелегитимен". По този казус вече се чака становище от Висшия касационен съд (ВКС).

Ето го и изявлението от екипа на Димитър Бербатов:

"Аргументът, с който Софийският градски съд на практика отказа да гледа по същество делото, заведено срещу Конгреса на БФС, дал основание на Борислав Михайлов да се самопровъзгласи за новоизбран президент, не издържа в Апелативния съд.

С определение от 16 май 2023 г. Апелативният съд затвърди съществуващата практика членове на федерация, обжалвали решения на върховните си органи, да имат право на това, независимо че след това са били изключени от сдружението.

Мотивите на решенията, отклоняващи се от тази съществуваща практика, бяха скандални и обслужваха две цели - забавянето на делата и поставяне на прегради пред клубовете, заявили желание за смяна на ръководството на футболния съюз.

Това отваря вратите делата, заведени от клубове срещу решенията на Конгреса на БФС от 12 октомври 2021 г. най-сетне да тръгнат по същество. Предвид тежките нарушения на закона и устава на БФС очакваме този конгрес да бъде обявен за невалиден и най-сетне да се стигне до прозрачен и честен конгрес. Припомняме, че по едно от двете дела, заведени срещу конгреса, уж избрал Михайлов за президент на БФС, вече има едно решение на СГС, което го обявява за невалиден. Всъщност това е единственото решение, при което делото беше разгледано по същество, а не прекратено без разглеждане.

Независимо от разпространявана дезинформация в услуга на самопровъзгласилото се ръководство, най-отговорно заявяваме, че няма съдебно решение, легитимиращо Михайлов като президент на БФС.

И определението на Апелативният съд, отменящо определение на СГС делото изобщо да не се гледа по същество със скандалните мотиви, че предявилите исковете клубове впоследствие са изключени, го доказва по категоричен начин. Сега вече и това дело ще се гледа по същество. Определението на Апелативния съд е окончателно"

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията засилва контрола срещу нарушителите по време на баловете
Полицията засилва контрола срещу нарушителите по време на баловете
Европейските избори ще са между 6 и 9 юни 2024 г.
Европейските избори ще са между 6 и 9 юни 2024 г.