НОВИНИ

Екипът на "Следите остават" даде показания за нападението пред прокуратурата в Сърбия

екипът следите остават даде показания нападението прокуратурата сърбия
bnt avatar logo
от БНТ
16:01, 28.06.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Екипът на разследващото предаване „Следите остават“ по БНТ, който беше нападнат с камъни на 14 юни до мина Караманица над Босилеград, даде показания за нападението пред сръбската прокуратура.

Нападнаха с камъни екипа на "Следите остават" в Сърбия

Авторът и продуцент на предаването Богдана Лазарова, операторите Димитър Славов и Николай Андреев, и техникът Роберт Вецов, бяха призовани в прокуратурата във Владичин хан, Сърбия, като свидетели и потърпевши от нападението, извършено от директора на мината „Босил-метал“ Миодраг Вукайлович и негови служители. На разпитите присъства генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев.

След инцидента посланикът на Република Сърбия Желко Йович е извикан на среща със заместник-министъра на външните работи Васил Георгиев.

Външното министерство остро осъди инцидента, категорично настоя пред сръбските власти за провеждане на бързо разследване по случая и наказание за виновните лица и изрази позиция, че насилието срещу журналисти по време на изпълнение на техните професионални задължения е в разрез със стандартите за свободно и безпрепятствено упражняване на журналистическата професия.

Комитетът за защита на журналистите осъди нападението над екипа на "Следите остават"

Посланик Йович е уверил, че инцидентът е самоволна хулиганска проява и няма мотив на националистическа основа. Той е заявил, че сръбските полицейски власти са осъществили всички предписани от Наказателния кодекс на Сърбия процедури за установяване на виновните лица и те ще бъдат подведени под отговорност по Наказателния кодекс на Сърбия за „заплаха за живота и телесната неприкосновеност на служебни лица, които предоставят информация от обществено значение“.

МВнР чрез българското посолство в Белград и Генералното консулство в Ниш ще продължи да следи за развитието по казуса, съобщиха за БНТ от Външно министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия загуби от новака в елита Хебър в последната си контрола от лагера в Банско
Славия загуби от новака в елита Хебър в последната си контрола от лагера в Банско
Виктория Томова се класира за втория кръг на Уимбълдън
Виктория Томова се класира за втория кръг на Уимбълдън