НОВИНИ

Експеримент на БНТ на пътя Русе - Бяла: Защо го наричат "Пътят убиец"?

bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 03.12.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Липсваща маркировка и неправилно поставени знаци са само част от проблемите по пътя Русе - Бяла. Екип на БНТ пропътува трасето заедно с представител на Асоциацията на автомобилистите в България.

Тръгваме от Русе към Бяла с Христо Христов, който е областен представител на Асоциацията за квалификация на автомобилисти в България. И още на изхода на града се сблъскваме с първата нередност.

"Тук маркировката липсва. Това е първокласен път, който стига до Маказа, който свързва две граници на страната. Натоварен трафик - товарни, леки автомобили, автобуси, комбайни, трактори, които нанасят кал по пътя и създават капани", заяви Христо Христов.

Само на няколко километра от табелата Русе Христов ни показва друг проблем.

"Един от водните капани, които способстват за образуване на аквапланинг, е в този участък. При по-продължителен дъжд, след обилен снеговалеж, следствие на топенето, се образуват огромни локви и тук има много пострадали", допълни Христо Христов.

Когато се стъмни се виждат и други нередности, които на дневна светлина не правят впечатление.

"Канавките не са почистени. Има пак пропадания, има неравности по пътя. И то не малко. Направляващите стълбчета са задължителни. Те очертават границите на пътното платно, на което границата му е пътният банкет. В последния момент се виждат. Водачът като се движи, той трябва да има представа в перспектива за пътя, за неговия габарит, за промените на посоките на пътя", добави Христо Христов.

Сашо Попов, който често пътува до София, казва, че винаги е нащрек в района на Бяла.

"Пътят е претоварен. Има дълги участъци, в които не може да се изпревари, много тирове. И има много такива нетърпеливи шофьори, които въпреки забраната, тръгват да изпреварват. Много пъти ми се е налагало да отбивам крайно вдясно, за да пропускам такива джигити насреща, за да не се блъснем", сподели шофьорът.

За да се намалят произшествията от години се говори за изграждането на обходен път и магистрала. Последното обещание е от две седмици.

"Първите два лота са във фаза, в която има в момента изработен подробен устройствен план, има и идеен проект, Агенция "Пътна инфраструктура" в момента прави търг за изработването на тези два лота", каза още Иван Шишков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Само миналата зима по пътя Русе - Бяла са станали 37 катастрофи. Загинали са 6 души, а други 20 са ранени.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нищо не е невъзможно за мъжа, изкачил 14-те най-високи върха за 7 месеца
Нищо не е невъзможно за мъжа, изкачил 14-те най-високи върха за 7 месеца
Търсят се доброволци за ремонта на дома за възрастни в Рояк
Търсят се доброволци за ремонта на дома за възрастни в Рояк